Hyresgäster uppmanas själva skriva på för höjd hyra

Karin Söderström, 93, i Boden är en av de hyresgäster som i dagarna fick ett brev från Lundströms fastigheter. Hon har en vecka på sig att godkänna en hyreshöjning på 5,5 procent. Annars går ärendet till Hyresnämnden.

Tommy Lindvall och Karin Söderström är båda hyresgäster hos Lundströms i Boden. Senaste 12 december ska de svara på om de accepterar en hyreshöjning på 5,5 procent. Hyran är inte förhandlad med Hyresgästföreningen som tidigare har varit brukligt.

Tommy Lindvall och Karin Söderström är båda hyresgäster hos Lundströms i Boden. Senaste 12 december ska de svara på om de accepterar en hyreshöjning på 5,5 procent. Hyran är inte förhandlad med Hyresgästföreningen som tidigare har varit brukligt.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-12-11 06:00

5 december fick hyresgästerna i de 522 lägenheterna som Lundströms fastigheter i Boden ett brev, där fastighetsägaren berättar att förhandlingarna för 2024 års hyror strandade 1 december: "I och med detta använder vi istället möjligheten att direktförhandla med dig som hyresgäst". 

Lundströms begär en hyreshöjning på 5,5 procent från 1 januari 2024. Varje hyresgäst ska själv godkänna höjningen genom att signera en talong och skicka in i bifogat svarskuvert. Senaste svarsdatum är 12 december. 

Om ingen överenskommelse sker kommer hyran att prövas i Hyresnämnden, meddelar man.

Tommy Lindvall på Kungsgatan 36 i centrala Boden är en av de berörda hyresgästerna. Han blev både förvånad och bestört när brevet damp ner i hans brevlåda och sedan dess har han försökt sätta sig in i vad det innebär. Men också stötta grannarna i huset.

– Det här är ju ett sätt att komma överens om hyran som känns väldigt nytt för oss. Ingen känner till det och folk blir väldigt fundersamma, även jag själv. Vad gäller här? Jag har pratat med många äldre och de undrar om de ens får bo kvar om de inte fyller i talongen. Det är jättemycket frågetecken.

Han tycker det är svagt att parterna inte har kommit överens.

– Det verkar ju gå för andra att enas, så varför inte i det här fallet? Det måste dessutom bli mycket mer administrativt arbete för Lundströms att förhandla enskilt med var och en. Tänk om det är åtta som inte skriver på i vår fastighet, 20 i en annan och så vidare. 

Han är också kritisk till den korta svarstiden.

– Hur kan man ge en veckas svarstid till människor som inte fattar vad Hyresnämnden ska göra eller hur det ska gå till? Jag tycker det dålig moral att skicka ut det här brevet till så många som kanske inte ens förstår innehållet. 

Själv tänker han inte skriva på.

Det tänker heller inte hans granne, Karin Söderström, 93 år, göra.

– Det har kommit flera sådana här skrivelser och jag har inte svarat, säger hon.

Men de vill höja din hyra med 5,5 procent, vad säger du om det?
– Vad ska jag säga. Vill de vräka mig istället?

Har du förstått vad brevet innebär?

– Egentligen så har jag väl inte lusläst det. Jag bryr mig inte.

Tänker du skriva under?
– Antagligen inte. Jag skriver aldrig på någonting och jag svarar aldrig i telefon när det är okänt nummer. 

Elin Bergvall är förhandlare hos Hyresgästföreningen och har tagit del av brevet.

– Jag har fått många samtal från oroliga hyresgäster som inte riktigt har vetat vad de ska göra, säger hon.

Hon berättar att parterna var nära att komma överens i Hyresnämnden men det stupade på en punkt.

– Vi anser att nivån på hyreshöjningen var för hög, men det som i slutändan gjorde att vi inte kunde teckna en överenskommelse var att Lundströms inte ville skriva under ett avtal om hyran som gällde i tolv månader. Det kunde vi inte gå med på. Vi måste kunna garantera att hyresgästerna inte riskerar att drabbas av dubbla hyreshöjningar, vilket tidigare har skett på andra håll i landet.

De hyresgäster som nekar att skriva under kommer nu att få hyran prövad i Hyresnämnden, om Lundströms väljer att gå vidare dit som man har aviserat. 

Lundströms fastigheter måste gå in med en ansökan om hyreshöjning för varje enskild hyresgäst.

– Vår ambition är alltid att komma överens. Det är tråkigt för hyresgästerna att Lundströms fastigheter har valt den här vägen, säger Elin Bergvall.

Bakgrund

Lundströms fastigheter förklarade uppsägningen av förhandlingsordningen i ett tidigare brev:

"Anledningen till uppsägningen är att det under senare år skett en stor försämring i samtalsklimatet mellan oss och den lokala Hyresgästföreningen." 

"Det medför bland annat att det är svårt för oss att genomföra åtgärder som ni efterfrågar, exempelvis installera en diskmaskin, då vi inte får kostnadstäckning för utökad service. Dessutom saknar den nu uppsagda förhandlingsordningen tvistelösningsklausul."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!