Bredåkers kyrka jubilerade
I helgen firades 40-års jubileum i Bredåkers kyrka. Givetvis var pensionerade kyrkoherden och kontraktsprosten Gunnar Lundqvist på plats.
Foto:
- När jag och min fru Ulla-Britt kom till byn var jag inte präst utan frälsningssoldat. Jag jobbade med gudstjänster och läste till präst på distans.
Skattebefrielse
Gunnar Lundqvist kom mycket att arbeta för bygget av en församlingsgård med kyrksal. En stiftelse skulle sedan sköta förvaltningen av huset.
- Bygget skulle egentligen ha kommit i gång tidigare men det blev 1968 på grund av arbetsmarknadsläget. Vår byggnad prioriterades och vi fick en befrielse på tjugofem procents investeringsskatt av självaste Gunnar Sträng. Totalt tror jag bygget gick på 162 000 kronor, säger Gunnar Lundqvist.
Bråttom
Han minns att det var bråttom med alla skisser och bygglov för att kunna hålla tiden för igångsättningstillståndet.
- Jag tror att byggnadsnämndens handläggning när vi skickade in bygglovet bara tog en vecka. Det gick väldigt fort, säger Lundqvist.
Första arbetsdagen den 15 februari 1968 var det hela 35 minusgrader.
"Isande kallt"
- Meningen var att vi skulle göra fältet fritt från snö med det var isande kallt. Åke Niemi sågade i stället till lite virke så det skulle gå att gjuta en form så vi höll byggstarten, säger Gunnar Lundqvist.
Den 22 september 1968 var församlingsgården klar att invigas.
Pengarna räckte inte till för att bygga en övervåning, men den kom till lite senare med hjälp av ideella krafter. Övervåningen behövdes för barn- och ungdomsverksamheten.
Begränsad ekonomi
- Stiftelsen hade mycket begränsad ekonomi för att klara av gårdens kostnader på egen hand. Därför överläts gården till Överluleå församling, vilket var det mest vettiga, säger Gunnar Lundqvist.
Församlingsgården med kyrksal, Bredåkers nuvarande kyrka, har under årens lopp även försetts med en kyrkklockstapel utanför huset. Tre år efter invigningen så fick Lundqvist och hans familj bosätta sig i Boden och pendla till Bredåker för tjänstgöring.
En knepig uppgift
- Jag hann också jobba som komminister i Boden och kyrkoherde i Råneå där jag hade en knepig uppgift. Kvinnoprästmotståndaren Lars Enqvist dömde mig till evig förtappelse för att en kvinnlig präst hade fått predika. Jag stod ut ett tag, för att sedan flytta vidare till Ålidhems församling i Umeå.
78-åringen strålar av hälsa och berättar att han motionerar fem dagar i veckan
på studenternas idrottsklubb.
Självbiografisk bok
- Träning, avslappning och rätt kost ger mig hälsa. Jag har också skrivit en självbiografisk bok som handlar om mina rötter i väckelserörelsen och hur det präglat mitt liv både materiellt och andligt, säger Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!