Nu genomför Winternet tredje delen i projektet "Brandmannens fysiska förmåga", som går ut på att hitta gränsvärden på de fysiska testerna vid nyanställning av brandmän.
Det finns cirka 100 kvinnor i Sverige som arbetar heltid som brandpersonal i utryckningsstyrka, att jämföra med omkring 5 300 brandmän.
- Jag tycker man ska titta på individen, inte om det är kvinna eller man. Oftast fokuserar man på hur kvinnor ska klara yrket, säger Mona Hjortzberg, som representerar en arbetsgrupp för heltidsanställda kvinnliga brandmän inom Kommunal.
Anders Axelsson, verksamhetsansvarig på MSB i Karlstad, menar att det är för tidigt att uttala sig om ett nationellt test innebär fler kvinnliga brandmän.
- Vi vet inte var gränsvärdena hamnar. Testerna kan bli lättare eller svårare, beroende på att det i dag är så olika i kommunerna. Vi ska bort från godtycket. Testerna ska utformas utifrån vetenskapligt underbyggda värden.
Det är brist på deltidsbrandmän i glesbygdskommunerna.
Bättre arbetsmiljö
- Det finns inga nackdelar med fler kvinnor i yrket. Det blir bättre arbetsmiljö för alla, en större rekryteringsbas och en breddning av yrket. Kvinnor och män är lite olika, det behövs olika kompetens, olika människotyper, säger Peter Berg som företräder Brandmännens riksförbund.
Referensgruppen för projektet har i veckan samlats på Winternet i Boden. Omkring 150 personer ska delta i testerna som kommer att utföras på flera ställen i landet.
Sjukgymnasten och doktoranden vid Umeå universitet Ann-Sofie Lindberg är projektledare. Forskningschefen på Winternet, Christer Malm, är hennes handledare.
Personer behövs
- Vi behöver personer som vill delta i studien och det kan vara brandmän och icke brandmän i spridda åldrar och med olika fysiska kapaciteter. De får gärna kontakta mig, säger hon.
Mats Engström, verksamhetschef på Winternet, tror att nästa steg kan bli att ta fram träningsprogram för att upprätthålla den fysiska förmågan.
- Det är väldigt roligt att vi kan få sådana här uppdrag till Norrbotten.
Brandpersonal sätts på prov för nationellt test
Winternet har fått uppdraget att ta fram ett nationellt test för brandpersonal. – Gränsvärdena ska inte vara högre än nödvändigt, då kan hälften av befolkningen slås ut – kvinnorna, säger Lena Brunzell, MSB i Karlstad, som handlägger jämställdhets- och mångfaldsfrågor inom den kommunala räddningstjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!