Tidigare verkade Norrbottens arméflygbataljon, AF 1, i Boden. Den omorganiserades sedermera och samlokaliserades med Norrbottens Flygflottilj, F 21, i Luleå. Området ägs nu av Bodens kommun.
Sedan tidigare har man kunnat konstatera mycket kraftiga föroreningar vid den före detta brandövningsplatsen och intill hangarerna.
– Vi följer Naturvårdsverkets vägledning för förorenade områden. Processen är tidskrävande och omfattar olika moment, förklarar Camilla Wester, projektsamordnare på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet, som haft kontakt med kommunen i ärendet.
Förutom provtagning och olika utredningar handlar det om att bedöma och värdera risker, utreda åtgärder, formulera övergripande åtgärdsmål och eventuellt komma med förslag till efterbehandlingsåtgärd.
– Försvarsmakten tar ansvar för sin del när det gäller PFAS-föroreningar och är lika angelägna som resten av samhället att det kommer fram fler tekniska lösningar för att omhänderta PFAS.
Enligt Camilla Wester kommer de under våren att identifiera, kvantifiera och bedöma de risker som förorenade platser kan ge upphov till.
– Riskbedömningen är utgångspunkten för att komma fram till om efterbehandlingsåtgärder behövs för ett område.
I den bedömningen ingår även risker som föroreningssituationen innebär idag och i framtiden, hur mycket riskerna behöver reduceras på kort och lång sikt.
– Riskbedömningen beräknas vara klar efter sommaren, uppger Camilla Wester.
Myndigheten har påbörjat en dagvattenutredning i syfte att undersöka belastningen av PFAS till Bodån, som är barnkammare för det unga fiskbeståndet. Den beräknas ta cirka ett år.
– Dagvattnet har vi inte tittat på ännu. Därav utredningen till Bodån för vi har sett i punktprovtagning att det finns PFAS i vattnet som går ut i ån, men ett punktprov säger inget om hur stor belastningen är över året. Det ska vi titta på nu, säger Camilla Wester och fortsätter:
– Vi har gjort belastningsberäkningar för område 24 (brandövningsplatsen i närheten av hästkliniken som belastar Nylandsbäcken, reds. anm.) Det är en av de rapporterna från 2023 jag väntar på.
Hon poängterar att föroreningssituationen ofta är komplex.
– Därför är det av största vikt att det finns ett bra underlag inför val av eventuell åtgärd. Det är för tidigt att uttala sig om vilka åtgärder som kan bli aktuella och när de kan genomföras, avslutar Camilla Wester.