Brandmännens nya uppgifter: minröjning och kärnvapen

Minröjning och sanering efter kärnvapen. Kraven på kompetens kommer bli större på räddningstjänsten. Anledningen är omvärldsläget. "Vi behöver bygga upp det här igen", säger Ronnie Lindberg, chef för räddningstjänsten i Boden.

Ronnie Lindberg, räddningschef i Boden, konstaterar att räddningstjänstens uppdrag kommer att förändras på grund av det förändrade säkerhetsläget.

Ronnie Lindberg, räddningschef i Boden, konstaterar att räddningstjänstens uppdrag kommer att förändras på grund av det förändrade säkerhetsläget.

Foto: Privat foto

Boden2024-01-24 05:05

I lagen om skydd mot olyckor, LSO, som styr räddningstjänstens uppgifter har det tidigare framgått att räddningstjänsten ska kunna hantera tillkommande uppgifter förutom vardagsolyckorna. Enligt lagen har kommunens räddningstjänst i stort samma ansvar under höjd beredskap som i fredstid. 

När det gäller att förhindra skador på människor, egendom och miljö tillkommer ytterligare ett antal uppgifter för höjd beredskap. Tilläggsuppgifterna innefattar bland annat att upptäcka, märka ut och röja farliga områden, och att indikera och sanera efter angrepp med kemiska stridsmedel och kärnvapen.

Att kraven på räddningstjänsten kommer förändras beror uteslutande på omvärldsläget.

– Man har inte utbildat eller vidmakthållit de här förmågorna. Det har varit en lång period av fred så allt det här har på något sätt försvunnit. Det finns inte kvar speciellt mycket av varken utrustning eller förmåga, säger Ronnie Lindberg.

Någon utbildning inom minröjning eller hantering av kemiska vapen är ännu inte planerad. Att kunna hantera den typen av insatser kommer dock att bli en av uppgifterna för räddningstjänsten när det civila försvaret ska byggas upp igen.

– Vi har fått vissa inriktningar att redan nu planera för det här i utbildningar för både befäl och brandmän. Hela Sverige inser att vi måste göra saker nu, vi kan inte vänta på alla utredningar och beslut. Vi måste börja med det som vi redan nu vet så att vi inte tappar fart.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram ett förslagsunderlag där det framgår vilken förmåga Räddningstjänsten bör ha till 2030. Ronnie Lindberg tror att det är ett underlag som kommer att behandlas under försvarsbeslutet som kommer senare i år. Det kommer att rikta sig mot både det militära och civila försvaret.

MSB och Försvarsmakten har slagit fast att Stockholmsområdet, Gotland, sydvästra Sverige inklusive Öresundsregionen, västkusten med Göteborg samt delar av Jämtlands och Norrbottens län är strategiskt viktiga områden i händelse av en säkerhetspolitisk kris eller krig.

– Att bygga upp kompetens och kunskap är något vi kan göra redan nu innan vi vet exakt vad vi ska dimensionera oss mot, säger Ronnie Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!