Brandmän kan få gå

Deltidsbrandmän riskerar uppsägning i Boden och Harads, för att kommunen ålagt räddningstjänsten att spara en halv miljon kommande år.- Brinner det ett hus i Harads får vi inte gå in med rökdykare för styrkan är för liten. Vi får vänta på Bodenstyrkan, säger deltidsbrandmannen Pär Wikström.

Det är fel att ett underskott på en halv miljon ska tas in genom att försämra säkerheten och tryggheten hos kommunmedborgarna vad gäller livräddande insatser. Det tycker deltidsbrandmännen Pär Wikström och Robert Fors.FOTO: Lena Leffler

Det är fel att ett underskott på en halv miljon ska tas in genom att försämra säkerheten och tryggheten hos kommunmedborgarna vad gäller livräddande insatser. Det tycker deltidsbrandmännen Pär Wikström och Robert Fors.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-07-09 06:00
Bodens räddningschef Bengt Nilsson måste enligt kommunledningen spara en halv miljon under 2010-2011 i sin driftsbudget. Brandmännens riksförbund (BRF) har reagerat på besparingen eftersom det betalats ut en lika stor summa i avgångsvederlag till en anställd.
- Jag kan bevilja en halv årslön, men besparingen har ingen koppling till avgångsvederlaget utan beror på kommunens svåra ekonomiska kris, säger Nilsson.
Brandmannen fick en halv miljon tack vare ett utslag i en skiljenämnd.
- Avgångsunderlaget klarar vi av under 2009. Mitt besparingsförslag innehåller konsekvenser om man plockar bort deltidsbrandmännen, men ärendet är bordlagt i väntan på en konsekvensbeskrivning vilket jag tycker är bra, säger Nilsson.
Avsevärd försämring
I dag finns det 18 deltidsbrandmän i Boden och ungefär lika många i Harads.
Nedskärningen som föreslås vid båda stationerna vid insatser är från fyra till två deltidsbrandmän med en insatsledare. Färre anställda ska underlätta bemanning och planering, samtidigt som styrkan avsevärt försämras eftersom det inte finns någon reserv för andra larm lokalt.
Deltidsbrandmännens jobb är att säkra vattentillförsel, begränsa brandspridning, avlösa rökdykare, livräddning samt utföra livräddning med höjdfordon och stegar.
Ökade risker
- De ökade riskerna är helt orimliga i sig. Vi kan inte sätta in rökdykare i Harads, för det behövs full styrka. I stället får vi vänta på resurser från Boden, men efter en halvtimme kan det vara försent att rädda liv, säger deltidsbrandmannen Pär Wikström.
- När vi hjälpte Luleå brandkår vid storbranden nyligen var alla styrkor inblandade, Det framtida samarbetet kan vi inte ha framöver om deltidsstyrkan skärs ned. Arbetsmiljön försämras också,säger Robert Fors, ordförande i BRF.
Är redan slimmad
Tiden är också viktig för att rädda liv vid stora olyckor med flera skadade och avancerad losstagning. Räddningschefen håller med facket om att alla besparingar inte är bra när tredje part drabbas.
I dag har räddningstjänsten, enligt räddningschefen, redan en slimmad organisation.
- Ska det dras in så bör man
i stället lägga motsvarande besparing på adminstration och ledningsfunktioner, inte ta bort deltidsbrandmännen. Dessa kostar bara cirka en fjärdedel av vad heltidspersonal kostar, säger Robert Fors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om