Bra resultat för integrationsprojekt

Av den första kullen som gått ut introduktionsprogrammet på Bodens nya integrationsenhet är två tredjedelar i sysselsättning.

Solomon Handal, handledare och tolk, Christer Carlsson, integrationshandläggare, Anna-Maria Lundkvist-Monroy, integrationssamordnare, och Håkan Stenmark, praktiksamordnare, har som målsättning att så många som möjligt som går introduktionsprogrammet ska ha sysselsättning och egen försörjning efter två år.                                                                     Foto: Lena Tegström

Solomon Handal, handledare och tolk, Christer Carlsson, integrationshandläggare, Anna-Maria Lundkvist-Monroy, integrationssamordnare, och Håkan Stenmark, praktiksamordnare, har som målsättning att så många som möjligt som går introduktionsprogrammet ska ha sysselsättning och egen försörjning efter två år. Foto: Lena Tegström

Foto:

BODEN2008-09-05 06:00
Den 1 januari 2007 startade integrationsenheten. 191 personer är/har varit inskrivna på introduktionsprogrammet.
- Vi tog över dem som hade ett år och mer kvar på introduktionen, säger Anna-Maria Lundkvist-Monroy.
Alla flyktingar som får uppehållstillstånd av asylskäl, anhöriga till dem och kvotflyktingar omfattas av förordningen för kommunalt flyktingmottagande.
Prestationsbaserad
Kommunen får pengar som ska användas till introduktion.
Den enskilde får en introduktionsersättning som är prestationsbaserad.
Programmet är tvåårigt och i det ingår svenskastudier, praktisk samhällskunskap och att hitta en väg till sysselsättning.
- Introduktionen baseras på en grundlig kartläggning och en individuell handlingsplan som var och en får skriva på och förbinder sig att följa. Målsättningen är att bli självförsörjande. Förutsättningarna är mycket olika. En del är analfabeter och andra högskoleutbildade, säger Anna-Maria Lundkvist-Monroy.
Den som inte följer planen riskerar att få ersättningen indragen. Och den som utan giltigt skäl har avbrutit sin introduktion får heller inget försörjningsstöd.
- Vi har fått statuera exempel, men det är en ytterst liten del som inte sköter sig, säger hon.
Hushållar med ekonomin
Ersättningen betalas ut som en lön med avdrag för exempelvis karensdag vid sjukdom och vård av barn.
- Det fungerar bra. De hushållar med sin ekonomi. Tidigare hänvisades de som fick uppehållstillstånd direkt till socialstjänsten där de fick bidrag. Det tänket finns inte längre kvar, vilket bidrar till ökad självkänsla. Vi stimulerar dem också att ordna egen inkomst, så de får tjäna upp till 3 000 kronor i månaden med bibehållen introduktionslön, säger Anna-Maria Lundkvist-Monroy.
Grupp för kvinnor
De erbjuder också föräldralediga kvinnor att ta med sig barnen och fortsätta att studera tre dagar i veckan på komvux.
Nu ska de även starta en ny grupp för nyanlända kvinnor. Det är ett sätt för kvinnorna att bygga nätverk.
Håkan Stenmark är praktiksamordnare och enheten samverkar med med arbetsförmedlingen, svenska för invandrare och socialtjänsten.
De byter information, som innebär att när arbetsförmedlingen till exempel ordnar en kurs så kan en som går introduktion få möjlighet att gå den. En praktik kan omvandlas till arbetspraktik och vidare till ett instegsjobb.
Bra resultat
Och arbetet ger resultat. 74 personer har skrivit ut efter sina första två år i kommunen.
Av dem är 48 vuxna. Elva personer arbetar, tre har startat egna företag, fyra studerar, åtta är anhöriga till självförsörjande och sex personer har flyttat.
- Vi uppmanar dem som har hittat jobb på annan ort att flytta, säger Anna-Maria Lundkvist-Monroy.
Sexton personer eller 33,3 procent har åter kontakt med socialtjänsten.
Integrationsenhetens målsättning är dock att 100 procent ska vara självförsörjande efter två års introduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om