”Boverket tycker att vi har med klimatanpassningen på ett bra sätt i vår nya översiktsplan”.
NSD/Kuriren möter de anställda i samhällsbyggnadschefen Lars Anderssons rum.
– Det är klart att det känns positivt för oss att vårt planarbete uppmärksammas av Boverket och att andra kommuner kan lära sig av vårt sätt att arbeta, säger han.
Bodens kommun började arbetet med den nya översiktsplanen i oktober 2015 som nu ställs ut till april. Uppdraget gavs via kommunstyrelsen.
– Kärntruppen för översiktsplanearbetet har bestått av på fem personer. I den har jag och Sofia ingått men även Staffan Eriksson, Cecilia Kvibacke och Kerstin Chley. Därutöver har förvaltningarna varit aktiva i arbetet säger Emma Lundqvist.
– I översiktsplanen finns möjlighet att ta ställning till hur man ska förhålla sig till klimatförändringarna i kommunen. I Bodens kommun handlar utmaningarna om bland annat höga flöden och översvämningsrisker längs Luleåälven, säger Sofia Bergvall.
Även stabilitetsproblematiken längs Luleälven beskrivs.
–Det handlar om förhållanden speciellt runt Luleälven. Vi har under flertalet år, bland annat med Statens geologiska instituts hjälp, kartlagt områden längs Luleälven där det finns risk för ras och skred. Det är arbete som vi hållit på med ganska länge, säger Lars Andersson.
I Bodens kommun är i dag den mesta av bebyggelsestrukturen lokaliserad kring älvdalarna.
– Det innebär att vi måste ha ett bra planeringsunderlag och rekommendationer i nya översiktplanen hur man ska hantera risker vid fortsatt detaljplaneläggning, exploatering och bygglov, säger Lundqvist.
Boverket har uppmärksammat Boden för deras sätt att ta med klimatförändringarna i sin nya översiktsplan.
– Det är kanske vår länsstyrelse som lyft fram oss eller så har Boverket upptäckt Bodens kommuns översiktsplan genom sin egen omvärldsbevakning. Boden och Östra Göinge har lyfts fram som två goda exempel, säger Sofia Bergvall.
De båda samhällsstrategerna Sofia Bergvall och Emma Lundqvist medverkar i filmen som ligger ute på Boverkets egen hemsida.
– Filmen ska fungera som ett utbildningsmaterial för planerare i hela Sverige. Det känns jätteroligt, säger båda.
– Vi fick frågorna i förväg och hann förbereda oss på att svara på vad översiktsplanen innehåller, hur vi jobbar rent konkret och vilka utmaningar vi har framför oss i kommunen, säger Emma Lundqvist och Sofia Bergvall.
Lars Andersson känner sig stolt över sina duktiga kvinnliga medarbetare.
– Det känns roligt att de lyfts fram. Det har dock varit ett arbete som involverat många i kommunen. Vi har haft ett bra verksamhetsstöd med en bra dialog med tjänstemän från olika förvaltningar, säger Lars Andersson.
Den gamla översiktsplanen var gjord 1990.
– Ja, den planen har varit uppe ibland för viss politisk hantering och aktualitetsprövning. Det har hänt mycket under de sista åren och skett stora förändringar vad gäller planeringsförutsättningar. Så det var definitivt ett måste och en ambition att det måste tas fram en färskare och nyare översiktsplan, säger Lars Andersson.
Han är nöjd över att översiktsplanarbetet snart är i mål.
– Till sommaren kan vi äntligen se fram emot att vi har en aktuell antagen översiktsplan. Det tycker jag är jätteviktigt, säger samhällsbyggnadschefen.