Bostäder och arbetskraft krävs när Boden växer

Att få fram bostäder tillräckligt snabbt och ha en god samhällsservice. Men också att klara kompetensförsörjningen då H2 Green Steel etablerar sig. Bodens politiker har mycket att ta i ute med under nästa mandatperiod.

Första spadtaget är taget för H2 Green Steel. Nu gäller det för kommunen att klara utmaningarna runt bostadsbyggen, skola, omsorg och kompetensförsörjning.

Första spadtaget är taget för H2 Green Steel. Nu gäller det för kommunen att klara utmaningarna runt bostadsbyggen, skola, omsorg och kompetensförsörjning.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2022-09-08 06:00

Att Bodens kommun har en god planberedskap och tillgång till byggbar mark är något som samtliga Bodenpartier framhåller som viktigt.

– Det är av avgörande betydelse och till nytta för de många olika aktörer som är intresserade av att bygga – även om givetvis byggpriser och räntenivåer just nu är besvärliga, säger Claes Nordmark, Socialdemokraterna.

När det gäller skola och barnomsorg finns det en ambitiös plan för hela kommunen med bland annat extra resurser till byskolorna, en ny F-6-skola i centrum och en 7-9-skola på Garnisområdet, samtidigt som förskolor underhålls och byggs löpande, berättar han.

Partierna är eniga om att kompetensförsörjningen är a och o för utvecklingen.

– Det gäller både att behålla de befintliga bodensarna och att få folk att flytta in genom att erbjuda ett attraktivt och hållbart liv där det är nära till allt det som är viktigt, säger Claes Nordmark.

– Kommunen måste vara steget före med de utmaningar som ställs nu och i den närmaste framtiden vad gäller kommunal service i alla former – samhällsplanering, bostadsbyggande, vård och omsorg, skola och kvalificerad arbetskraft, säger Sead Maglic, Sjukvårdspartiet.

Trots att satsningar på nya skolor och förskolor är inledda ser han fortsatta utmaningar med övrig samhällsservice, exempelvis vägar, gång- och cykelbanor samt vatten och avlopp.

– En tredje hälsocentral öppnas i Boden och vi planerar att utveckla fler filialer och servicepunkter, vilket väl behövs redan nu, men inte minst när vi blir fler bodensare, säger Sead Maglic

Han vill att vårdpersonalen prioriteras med högre lön och bättre arbetsmiljö, att gymnasieskolan får ett bredare utbud och har en nära samverkan med näringslivet samt att idrottsgymnasiet blir kvar, liksom vårdcollage. 

Sead Maglic vill också att ungdomars, studenters och pensionärers bussresande subventioneras, både inom kommunen och mellan Boden och Luleå.

Även Johan Gröhn, Centerpartiet, påpekar vikten av en bra planprocess som skapar förutsättningar för nya detaljplaner som medger både bostadsområden och företagsetableringar. Befintliga skolor och förskolor ska utvecklas till moderna lärmiljöer och man ska bygga ut fler avdelningar där tomten medger. Det ska även byggas nya förskolor och skolor så att det är nära till skolan där barnen bor, menar han.

För att Boden ska vara en attraktiv kommun att bo i och att flytta till är det viktigt att satsa på en aktiv fritid med idrott och kultur i hela kommunen, både att utöva och uppleva, poängterar han.

– Men också att kommunen är en bra arbetsgivare, som lyfter de anställda genom delaktighet, kompetensutveckling och en arbetsbelastning som gör att personalen hinner med sin fystimme. En god och utvecklande arbetsmiljö ska ha hög prioritet, säger Johan Gröhn.

Också Catarina Ask, Miljöpartiet, framhäver att det är viktigt med färdiga detaljplaner för både lägenhetshus och villor, korta handläggningstider och att det finns lediga tomter med konkurrenskraftiga priser. 

– Tillgång på bostäder som passar alla är viktigt för att inte Boden ska bli en pendlingsort. Det ska vara attraktivt att bosätta sig i Boden, säger Catarina Ask.

Närhet till kommunal service och bra kommunikation med lokaltrafik, gång- och cykelvägar samt ett rikt kultur- och fritidsliv ska finnas både i stadskärnan och på landsbygden, understryker hon. Närhet till förskola och skola är också viktigt och lärmiljöerna ska vara anpassade efter varje elevs behov. 

Tobias Sundberg, Moderaterna, vill verka för att det ska finnas byggbar mark på platser där människor långsiktigt vill bosätta sig och även bilda familj. 

– Moderaterna garanterar att inga nedläggningar eller centraliseringar av för- eller grundskolor kommer ske. Människor som väljer att bo på landsbygden ska känna sig trygga med hur deras barns skolgång kommer att se ut även i framtiden, säger han.

Även kompetensförsörjningen är beroende av att hela kommunen ska leva, anser han.

– Boden ska självklart ha ett attraktivt centrum med ett stort utbud av handel och restauranger men det måste samtidigt finnas attraktiva byar med fungerande kommunal service för de som vill bosätta sig mindre centralt, säger Tobias Sundberg.

– Arbetet med nya områden måste ta fart och handläggningstiderna hållas så korta som möjligt, säger Anders Pettersson, Bodenalternativet.

Skolor och förskolor är viktiga delar i den utveckling kommunen står inför och därför måste fler enheter byggas och befintliga byggnader rustas upp, menar Bodenalternativet. I samverkan med näringslivet måste kommunen utforma nya utbildningsmöjligheter inte minst i form av yrkeshögskoleutbildningar för att säkerställa arbetskraft till de etableringar som är på gång, anser partiet.

– Kommunen har även en stor utmaning i att säkerställa arbetskraft inom de sociala verksamheterna och där fordras ett omfattande arbete för att skapa goda arbetsmiljöer, delaktighet och inflytande för medarbetarna men även kraftiga lönesatsningar, säger Anders Pettersson.

Vänsterpartiet vill göra om Bodenbo till ett kommunalt bolag.

– Då kan vi lättare påverka i vilken takt byggnationer ska ske, säger Conny Sundkvist, Vänsterpartiet.

Han trycker också på behovet av kvalificerade lärare som det i dag råder stor brist på.

– Vi måste locka fler personer till läraryrket genom förbättrad arbetsmiljö och lönebild.

Kompetensförsörjningen tror han att man klarar genom att vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda en god arbetsmiljö.

– Personalen måste ges mer makt över sin egen arbetssituation, säger Conny Sundkvist.

– Villor, hyres- och bostadsrätter behöver nu byggas i stor mängd. Bodenbo har startat några bra projekt och privata bygger också. Att ha snabba bygglovsprocesser och planlagd mark kommer att vara hög prioritet, säger Hendrik Andersson, Liberalerna.

Vad gäller skolor och förskolor i kommunen ser han i dag en viss överkapacitet. Enligt Hendrik Andersson är kompetensförsörjningen den stora frågan man måste arbeta med.

– På gymnasiet ska vi uppmuntra ungdomar att söka utbildning inom bristyrken som jobbar med barn- och ungdom, vård- och omsorg samt bygg- och anläggning samt inte minst elektriker, rörmokeri etcetera. Vi måste också arbeta hårt för att vara en attraktiv arbetsgivare och behålla den personal vi har.

Bernt Drugge, Sverigedemokraterna, ser i första fasen av H2 Green Steels etablering ett behov av bostäder till pendlare som jobbar med uppförandet. Kanske de kan hyra rum av enskilda, funderar han. I andra fasen kan man väntas sig att människor kommer för att stanna mer permanent i Boden, även om en del fortfarande kan vara pendlare.

– Men det är viktigt att byggandet kommer igång fortare än idag.

Även skola och barnomsorg måste följa med i behoven, något som redan är på gång i kommunen.

Kompetensförsörjningen är en knivig fråga att lösa, menar han. Han ser en risk att det blir attraktivare att jobba hos H2 Green Steel för att stålverket erbjuder bättre löner än vård och omsorg.

– Sedan måste matchningen förbättras då vi å ena sidan har arbetslösa och å andra sidan har brist på arbetskraft. Ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen är önskvärt för att förhoppningsvis lösa utmaningen, säger Bernt Drugge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!