Fällkniven AB är ett genuint familjeföretag och räknas idag som Sveriges främsta knivspecialist. Det är Peter Hjortbergers livsverk. Han grundade företaget för 40 år sedan.
Hur känns det att ha skapat det?
– En saga som är vacker. Jag började med två tomma händer och slutar som mångmiljonär. Företaget är värderat till över 100 miljoner. Det känns tillfredsställande.
Han var 35 år när han bestämde sig för att tillverka knivar, ett verktyg från stenåldern.
– I en miljon år har den skärande eggen och grävkäppen varit människans redskap. Så det är inte så konstigt att vi hanterar en kniv varje dag.
Fällkniven producerar inte bara bra knivar, de tillverkar också mycket vackra knivar.
– Vi ser en sak. Ser den vacker och intressant ut så går vi fram till den och börjar hantera den. Om den är ful går vi inte fram till den. Det visar vikten av god design. Jag har inte gått någon designutbildning. Det har mer varit en autodidakt verksamhet. Jag är jägare och har fiskat sedan barnsben. Det är det som har guidat mig när jag har utvecklat de här knivarna, säger Peter Hjortberger.
Vad var framgångsfaktorn, förutom din egen drivkraft och dröm?
– Det är några få detaljer, men viktiga. Det är att man jobbar med kvalitet, att man är envis och gör samma sak hela tiden. Dessutom sammanföll min expansion med internet. Jag kunde som ett microföretag, uppe vid polcirkeln erbjuda precis samma teknik och tjänster som företag som fanns nere i stora befolkningscentra i Europa och USA. På det sättet kunde jag sprida min teknik, säger Peter Hjortberger.
Att företaget har sin bas i lilla Boden har snarare blivit en fördel, eftersom många tycker att det är lite exotiskt.
De är nio anställda i företaget. Peter Hjortberger beskriver dem som mycket duktiga, lojala, noggranna och yrkesstolta. Till stor del är de handplockade.
– De har förstått hur jag resonerar och tagit till sig det.
När vi går husesyn i nybygget är dock personalrummet mycket stort och planen är att personalstyrkan ska kunna fördubblas.
Huset är 61 meter gånger 31 meter, nästan 2 000 kvadrat. Det är i ett plan för att få en bättre och effektivare logistik med bättre överblick över verksamheten.
– Det är ett hus som jag designat och gjort det väldigt noggrant. Det var till fördel när vi begärde in offerter. När vi nu ser kostnadsutvecklingen är det ändå små differenser i förhållande till dem. Det handlar inte om ett Kiruna badhus, utan tvärtom. Vi följer offerterna i stort sätt på kronan, säger Peter Hjortberger.
Tiden han lade ned på att beskriva varje enskild yta har betalat sig. Huset är byggt för dagens behov och morgondagens.
Vad är dagens?
– Vi har idag lite drygt 1 000 kvadratmeter och det har vi vuxit ur. När det går bra för oss ska vi förstås passa på och sikta på framtiden.
Han vill att det ska vara ett exempelhus dit allmänheten och andra företag har tillträde för att se hur man kan tillämpa dagens och morgondagens teknik.
– När vi har öppet är det fritt fram att besöka oss och se hur vi har gjort.
Han bedömer att det blir inflyttningsklart till sommaren.
Det är ett trähus med fasad av miljövänliga steniskivor, som ska hålla i 60 år. Isoleringen är inte av vanligt glasfiber, utan av tall och gran från den norrländska skogen. Peter är noga med att bara använda sig av lokala företag och producenter.
– Jag har siktat på ett hus som ska fungera i väldigt många år. Därför har vi förstås inkluderat en teknik, som dels är framtidssäker, dels går att uppdatera.
Vad är det?
– Vi har kombinerat saker. Det ena är bergvärme. Värme från jorden får du oavsett vem det är som styr och ställer här i landet och kommunen. Sedan har vi lagt till solceller på hela taket och till det kommer vi att addera solcellsbatterier, säger Peter Hjortberger.
På den plats huset är uppfört finns ingen skuggande hög byggnad eller skog.
– Det var förutsättningarna för den här tekniken, att vi skulle ha ett ganska öppet område.
Som grädde på moset har han valt en avancerad värmeåtervinningsteknik.
– Så när vi tittar på vårt koldioxidavtryck, som många jobbar med, så är det noll eller till och med negativt. Det är också en strävan som företaget har, att ha så små avtryck i eftervärlden som det går. Många kunder frågar efter sustainability (hållbarhet reds. anm.). Det måste man alltid ha med i kalkylen och för mig har det varit naturligt.
Är det ett marknadsföringsargument?
– Det kan bli det. Stora kunder som Försvarsmakten och stora företag kikar på det. Den enskilda kunden kanske inte alltid gör det, utan tittar mer på den specifika produkten - en bra kniv, säger Peter Hjortberger.
Han har alltid hållit den fanan högt, att vara miljömedveten och på alla sätt jobba med det begreppet. I längden kommer det ha betydelse.
– Det är inte dyrt, utan lönsamt, men du måste ha idéerna och initiativet, kraften och viljan att genomföra det.
Tanken från början var inte att bygga just där de nu gör det, men det gavs inga bra möjligheter att bygga ut där de är på grund av länsstyrelsens restriktioner för kulturbyggnader.
– De ville i princip att jag skulle bygga fult och bygga fult låg inte för mig. Jag tyckte det var knäppt och därför började vi titta på alternativ, säger Peter Hjortberger.
Kommunen erbjöd flera tomter och han fastnade för hörntomt i korsningen Travbaneleden/Hermelinsgatan. Området ingår i det som kallas arenaområdet där det tidigare har bedrivits militär verksamhet. Det är förorenat med pfas.
– Jag bekostade en ordentlig undersökning av marken och undersökningarna var inte till tomtens gagn. Det fanns risk för mycket pfas.
Därför övergav han den tanken och gav sig ut för att leta en lämplig tomt.
– Med kommunens goda minne blev det den här och jag måste säga att Bodens kommun har varit fantastisk på att tillmötesgå mina önskemål.
Har du haft orimliga önskemål?
– Nej, de har uppenbarligen varit rimliga för den här parkeringen vi står på och som är vår tomt var en yta som inte användes till något.
De andra fastigheterna Fällkniven äger kommer att läggas ut till försäljning. Det är Granaten och före detta Retro café, sammanlagt 8 000 kvadratmeter.
Grunden Granaten vilar på är från 1904, men själva byggnaden har inte ens 30 år på nacken. Nu bygger Peter Hjortberger ett hus som ska överleva mycket, mycket längre än så.
– Det här är ett hus som är tänkt att stå över 100 år. Så det är inte precis en plåtlåda, utan ett riktigt hus.