Boom efter pandemi, dubblat omsättning: "Kan bli stort"

Almost There AB i Sävast växer och har fördubblat sin omsättning. Verksamheten står på flera ben där Peetgården utgör hjärtat. "Vi vill att alla som befinner här runt omkring ska få möjlighet att besöka gården", säger Lina Ekström, utvecklingschef.

Bakom Lina Ekström, utvecklingschef, och Joachim Palmgren, kökschef på Din mat och Peetgården, ligger Vildmarksköket där en kock lagar mat över öppen eld vid event. Där inne finns också bastun och en badtunna på baksidan. Tentipitältet ökar kapaciteten och de kan nu ta emot 80 gäster året runt.

Bakom Lina Ekström, utvecklingschef, och Joachim Palmgren, kökschef på Din mat och Peetgården, ligger Vildmarksköket där en kock lagar mat över öppen eld vid event. Där inne finns också bastun och en badtunna på baksidan. Tentipitältet ökar kapaciteten och de kan nu ta emot 80 gäster året runt.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-07-20 14:00

Hon upplever att det efter coronapandemin blev en boom.

– Det har hänt väldigt mycket. Efter att bokningarna började återkomma valde vi att investera för att kunna växla upp. Vi ska framåt och tror på det här. Vi kopplar hela tiden på nya saker, så det kan bli stort, säger Lina Ekström.

undefined
Företaget kan ta emot upp till 80 gäster året runt och 150 sommartid. "Vi finns ju här för dem runt omkring oss och vill bli mötesplatsen där man kan träffas i olika konstellationer, där idéer kan flöda och man kan inspireras", säger Lina Ekström, utvecklingschef.

På Peetgården kan de ta emot upp till 80 gäster året runt och nästan det dubbla sommartid. De erbjuder konferenser för företag, event för öppna och slutna sällskap samt levererar catering, matlådor och helgpåsar.

– Nu riktar vi också in oss på internationell turism. Några turoperatörer har besökt oss och vi kommer inleda ett samarbete inför nästa säsong, säger Lina Ekström.

Det är en nygammal verksamhet som legat nere under pandemin, men som återuppstått.

undefined
Lina Ekström, utvecklingschef, berättar att de ska inreda ladan på Peetgården.

Peetgården har levt lite i skymundan, som ett hemligt ordenssällskap, inbäddad i grönska invid Sävastån. Företagets målsättning är att den ska bli en naturlig mötesplats för både näringsliv och lokalbefolkning.

– Det strävar vi efter just nu, säger Lina Ekström.

Vi backar något i bolagets korta bakgrund. Tom Løyche och Per Myrén ägde och drev tidigare Changemaker Education AB. I fjol somras sålde de det företaget till en större koncern, men bibehöll modern Changemaker AB med rötter i Göteborg.

Changemaker har nu bytt namn till Almost There AB. Företaget äger Peetgården och har under det senaste året förvärvat Din mat i Boden, som i dag huserar i Tjers gamla lokaler.

Lina Ekström ägde tidigare tillsammans med Sofia Lundström Tjers Bryggeri. När de köpte bryggeriet flyttade de verksamheten från Överkalix till Sävast. Den lades ned för ett år sedan på grund av pandemin, företaget såldes till Norge och lokalen bygges om till storkök.

– Din mat är ett cateringbolag och den investeringen gjorde vi för Peetgården så att vi kunde anställa kockar på heltid, säger Lina Ekström och fortsätter:

– Vi jobbar med lokala råvaror i Norrbotten och försöker hela tiden få in egna produkter. Förutom catering kör vi ut matlådor till många äldre och levererar helgpåsar till Ica Sävast, som vi samarbetar med. Det är nu även klart att vi får ett stort uppdrag under SM-veckan i mars 2024.

Hon poängterar, att SM-veckan är ett så stort arrangemang att alla restauratörer i stan kommer att behöva samverka för att mätta alla magar.

undefined
Till höger om Lina Ekström, utvecklingschef, och Joachim Palmgren, kökschef, ligger huset som hyrs ut som en svit, bland annat till bröllopspar, och till vänster stugan Vildmarksköket.

Peetgården arrangerar event och evenemang och är restauratör på Rödbergsfortet, som ägs av kommunen.

– Vi har många födelsedagsfester, svensexor, möhippor och bröllop. Det är väldigt varierat. Förra sommaren hade vi två bröllop. Nu har vi ett varje helg hela sommaren, men också många öppna event, bland annat grillkvällar med olika teman. Vi har kört exempelvis koreansk och amerikanska barbecue. De har varit fullbokade under våren och sommaren. De har börjat bokas under hösten och nu finns bara ett fåtal platser kvar, säger Lina Ekström och tillägger, att Rebecka Larsson är event-och driftansvarig.

undefined
Joachim Palmgren, kökschef, och Lina Ekström, utvecklingschef, på trappan till den anrika, genuina huvudbyggnaden på Peetgården från 1600-talet.

De har även många konferenser för ledningsgrupper, som vill vara i en mer privat miljö. Det finns möjlighet till övernattning, dock inte privat, utan i samband med konferenser och event. Bland annat är Valkyria jam tillbaka sedan i fjol. Då sammanstrålar kvinnor i branschen från hela världen för att utveckla nya spel.

Enligt Lina Ekström har de en handfull heltidsanställda, omkring 15 personer på schemat och fördubblat omsättning.

Peetgården

Peetgården ligger cirka 30 minuter från Kallax flygplats och fem minuter från golfbanan på Sävastön.

Huvudbyggnaden, Nygården, uppfördes under det stora fredsåret 1648. Huset har restaurerats med varsam hand och den ursprungliga miljön med timmerväggar och stänkmålning har återställts.

Torpet "Vildmarksköket" med grästak inrymmer en relax-avdelning.

Och i "Bagarstugan" finns en svit med dubbelrum och lyxigt badrum.

På gården finns också tentipitältet, som är skräddarsytt för bröllop och fester.

Karta: Din Mat I Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!