Bollad hit och dit

Barnsköterskan Solveig Henriksson, 58, fick för kort uppsägningstid och erbjöds jobb som undersköterska trots tidigare arbetsskada.- Mina yngre, uppsagda kollegor fick 45 000 kronor var. Kommunen har erkänt misstagen men jag får ingenting, säger hon.

"Jag orkade inte strida just då om placeringsjobbet. Jag hade inget val. Annars hade jag blivit avstängd från  a-kassan i sex veckor, vilket är omöjligt som ensamstående." säger Solveig Henriksson.FOTO: Lena Leffler

"Jag orkade inte strida just då om placeringsjobbet. Jag hade inget val. Annars hade jag blivit avstängd från a-kassan i sex veckor, vilket är omöjligt som ensamstående." säger Solveig Henriksson.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-09-17 06:00
2009 genomförde Bodens kommun en massuppsägning av barnsköterskor för att bara ha förskolelärare.
Solveig Henriksson, med 16 års anställning, fick ett halvt års uppsägning i stället för ett år. Yngre kollegor kompenserades under våren 2010 för felaktiga uppsägningstider, men själv fick hon inte ett öre.
Orkade inte strida
Kommunen omplacerade Solveig Henriksson som undersköterska på ett demensboende på en halvtidstjänst.
Trots att hon har en godkänd arbetsskada från samma arbetsgivare som innebär att hon inte kan ha dessa arbetsuppgifter.
Att arbeta i förskola, som hongjort i många år, är däremot inga problem.
- Min bakgrund borde ha kommit fram innan erbjudandet om omplaceringen. senare även funnit hemma.
Varför tog du omplaceringen trots arbetsskada?
- Jag orkade inte strida och om jag inte tog jobbet hade jag blivit avstängd från a-kassan i sex veckor, vilket är omöjligt som ensamstående.
Kalla handen
Hon har visat arbetsgivaren sina anställningshandlingar, läkarutlåtanden och sin godkända arbetsskada.
- Kommunen eller äldreomsorgschefen erkänner sina misstag vid omplaceringen men sedan är det kalla handen. Jag bollas bara mellan barn- och utbildningsförvaltningen och Kommunal, säger Solveig Henriksson.
Enskilt ärende
- Det är ett enskilt personalärende. Dialogen för vi med personen i frågan eller den fackliga organisationen, svarar barn- och utbildningschefen Karina Pettersson-Hedman.
Äldreomsorgschefen och Kommunals fackexpedition hade stängt sina telefoner i går.
Det var Kommunal som godkände arbetsgivarens förslag att barnsköterskan skulle ta 50 procents anställning och sänka lönen till 11 021 kronor i månaden.
- Vad är skäligt? Enligt Kommunals förhandlare var mitt omplaceringsjobb skäligt och vad skulle jag tro som lekman.
Hade Kommunal och arbetsgivaren följt kollektivavtalet (se faktaruta) om ett års uppsägning hade hon kunnat få återanställning som färdig förskollärare.
Lidande
Efter årsskiftet fick hon ett vikariat i barnomsorgen och fick då tjänstledigt från sitt omplaceringsjobb.
- Nu säger kommunen att jag inte får vara tjänstledig längre utan jag har tvingats säga upp mig. Mina anställningar i kommunen har bidragit till ett både fysiskt och psykiskt lidande och även en stor ekonomisk förlust, säger Solveig Henriksson.
Faka
Kollektivavtalet
I avtalsboken för Kollektivavtal kapitel 7 §33 mom.2 står" arbetstagare som varit anställd hos arbetsgivare under minst 15 år eller, om arbetstagaren fyllt 40 år, under minst 10 år, om arbetstagaren sägs upp på grund av att förvaltningsorganisationen ändrats eller att arbetsuppgifterna upphört. För arbetsgivaren ska gälla en uppsägningstid på 12 månader."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om