Bodensiaaffären fortsätter

BODEN. En och en halv miljon kronor - det är vad Maritha och Conny Bergvall, som driver hotell Bodensia i Boden, bör få om hotellet säljs. Detta enligt en extern utredning.

Boden2008-08-09 06:00
Bodensia har kommit i fokus de senaste veckorna sedan det avslöjats att Hilding Holmqvist, etablerat namn i branschen och ägare till sex hotell, har intresse av att ta över hotellet.
Bodens kommun har tidigare föreslagit paret Bergvall en förlängning på ett år - till 31 december 2009 - av det nuvarande avtalet som går ut den 8 november. Det har arrendatorerna inte velat acceptera.
Samtidigt har paret Bergvall, via sin advokat Girion Blomdahl i Stockholm, skickat ett brev i vilket man bland annat kräver svar på vilken ersättning som kan bli aktuell om hotellet säljs.
Den externa utredningen har gjorts på uppdrag av Bodens kommun och den har alltså kommit fram till att ersättningen ska ligga på en och en halv miljon kronor.
Kommunen har värderat hotell- och restaurangrörelsen till sju miljoner. Paret Bergvall har gjort en egen utredning, men den är sekretessbelagd.
Svarar i brev
I brevet skriver också Girion Blomdahl att uppsägningsskälet till makarna inte längre verkar vara aktuellt. Det håller inte kommunchefen Caj Skoglund med om. Han har svarat på brevet och skriver bland annat:
"Jag ställer mig frågande till din uppfattning att motivet för kommunens uppsägning inte längre skulle vara aktuellt. Att det, efter det att avtalet sagts upp, visade sig finnas en potentiell köpare till fastigheten kan knappast ha någon retroaktiv verkan på varför uppsägningen kommit till stånd".
I brevet skriver Skoglund också att samtal förts med såväl fastighetsägaren som Bodensia om renovering av hotellet och att paret Bergvall i samband med dessa sagt man önskar ett långsiktigt avtal. Men de villkor de vill ha skulle medföra en väsentligt ökad kommunal subvention av verksamheten.
Förhandlingar 22 augusti
Enligt Skoglunds bedömning är att det är osannolikt att kommunen skulle acceptera en årlig kostnadsökning i storleksordningen 1,5-2,5 miljoner kronor utöver dagens subvention på knappt en miljon kronor per år.
Bodens kommun har föreslagit motparten att förhandlingar i ärendet ska ske i Stockholm den 22 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om