Bodensare protesterar

I går kväll var segerviljan hög när personalen inom socialförvaltningen manifesterade mot tre semesterperioder. Patrick Rodén var en av flera bodensare som skrev på namnlistorna.- Det är dags för alliansen att fråga personalen hur man kan hitta andra besparingar inom verksamheten, säger Jan Oskarsson, Kommunal.

Marita Qvist, Kommunal i Boden, hade inga problem att få Patrick Rodén och hans sambo Anna Nyberg att skriva på. " Jag läser till socionom men är tjänstledig från jobbet på socialpsykiatrin. Tre semesterperioder gillar jag inte".FOTO: Lena Leffler

Marita Qvist, Kommunal i Boden, hade inga problem att få Patrick Rodén och hans sambo Anna Nyberg att skriva på. " Jag läser till socionom men är tjänstledig från jobbet på socialpsykiatrin. Tre semesterperioder gillar jag inte".FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-04-08 06:00
Besvikelsen är stor när alliansen nu vill ändra det tidigare demokratiskt fattade beslutet om två perioder för att i stället besluta att socialförvaltningens anställda ska ha tre semesterperioden.
Den första perioden börjar i så fall redan 8 juni. För att visa sitt missnöje genomförde Kommunal en manifestation för sina medlemmars räkning på tisdagskvällen. Under en timme var det fritt fram att skriva på de utlagda protestlistorna som ska lämnas över när socialnämnden håller sitt extra möte i fullmäktigesalen på onsdag.
Ingen vettig lösning
- Det finns ett demokratiskt beslut som man nu försöker bryta. Politikerna lovade ju tidigare att gå tillbaka till verksamheten för att hitta besparingar och fråga personalen vilket man aldrig gjort. Att lägga semestern så tidigt är ingen vettig lösning för då ligger nästan isen kvar häruppe, säger Jan Oskarsson, Kommunal.
Två som skrev på listorna var Patrick Rodén och sambon Anna Nyberg.
- Jag jobbar på socialpsykiatrin men är tjänstledig för studier till socionom men brukar arbeta under sommaren. Jag stöder förslaget att behålla två perioder och känner att jag måste visa mitt missnöje om det införs något annat, säger Anna Nyberg.
Inga stora pengar
Under manifestationen greppade även Torbjörn Lidberg, s-gruppledare, megafonen och förkunnade att om socialdemokraterna återtar makten så återinförs två semesterperioder om det beslutats något annat.
- Det är inte ett vågat löfte, utan förankrat i arbetarekommunens styrelse. Att ha kvar två semesterperioder handlar inte om några stora pengar. Det ska bli intressant och se hur kristdemokraterna röstar denna gång eftersom de var med s och v när beslutet fattades och röstade för två perioder, säger Leif Pettersson, arbetarekommunens ordförande.
Kristdemokraterna sitter fortfarande på socialdemokraternas mandat i socialnämnden som blev resultatet av deras valtekniska samverkan i opposition.
- Vi ville vara bussiga. Då kunde man ju inte veta att det skulle sluta så här, säger Pettersson bekymrat.
Väntar till på onsdag
Några vårdanställda som NSD pratar med tycker att det borde varit fler som manifesterat. Oppositionens löfte tar man dock med en nypa salt:
- Förra veckan trodde vi att det var två semesterperioder, nu är det något annat. Det är klart att oppositionen säger som de gör, men det är svårt att veta vad man ska tro egentligen. Vi får väl vänta till på onsdag och se vartåt det lutar, säger Monika Sundkvist, undersköterska på Å-center.
Lyssnar inte på folket
- Att det är få här kanske beror
på att folk resignerat. Alliansen eller politikerna lyssnar inte
på folket utan gör som de vill,
säger Susanne Palmqvist, som
jobbar i hemtjänsten på Älvbacka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om