Bodensare leder livsfarliga insatsen

Med en ständig risk för terror och våld är Mali en av världens farligaste platser. Snart reser hundratals soldater från Boden till det krigshärjade landet i Västafrika.

Soldat. Fredrik kommer att tjänstgöra som signalist i Mali.

Soldat. Fredrik kommer att tjänstgöra som signalist i Mali.

Foto: Jonas Andersson

Boden2017-11-07 18:24

Mali 07 är Sveriges sjunde FN-styrka i Mali och löser av Mali 06 som har varit i det västafrikanska landet i ett halvår. I19 i Boden är huvudansvarigt regemente för båda styrkorna.

Mali 06 har sin kärna i jägarbataljonen i Arvidsjaur medan 07-gruppen framför allt består av soldater från pansarbataljonen i Boden. Mali 07 utgörs av ungefär 300 soldater, varav 200 kommer från I19.

Förbandet reser i november och avslutar sitt uppdrag i maj nästa år.

– Jag känner ansvar. Min största prioritet är att ta hand om personalen och inte utsätta den för onödiga risker, säger överstelöjtnant Anders Landewall som är chef för Mali 07.

Risker saknas inte i Mali. Utrikesdepartementet avråder från resor till landet och beskriver säkerhetsläget som osäkert. Det finns en generell risk för kidnappningar och terrordåd och läget bedöms dessutom ha blivit värre den senaste tiden.

Grunden till konflikten är en väpnad kamp för självständighet i norra Mali, där gerillan MNLA har utropat staten Azawad. Utöver de territoriellt motiverade grupperna hotar terrorgrupper som Al-qaida och andra kriminella grupper.

– Och så hot kopplat till miljön, som värme, sjukdomar och vissa farliga djur som insekter och ormar. Det där har vi utbildat oss på att hantera, säger Anders Landewall.

Vad är speciellt med Mali jämfört med andra farliga områden?

– Jag har varit i Afghanistan och skulle säga att situationerna påminner om varandra. Speciellt med Mali är att det är så långt bort, så vi måste dimensionera oss för att verka i en miljö där det är svårt att få understöd.

Hur kan man i Boden förbereda sig för farliga ormar och extrem värme?

– Mycket handlar om teoretisk utbildning, som hur symptomen på värmeutmattning är. Sedan krävs ungefär 14 dagars klimatanpassning när man kommer ned.

Soldaterna Ellinor och Fredrik – Försvarsmakten vill inte gå ut med deras efternamn – kommer att tjänstgöra som signalister i Mali. Efter ett halvårs övning känner de förväntan inför avfärden, samtidigt som de är medvetna om riskerna.

– Man är förberedd på att det kan hända saker, man har tänkt igenom det och pratat med varandra, men vi är utbildade och får lita på oss själva, säger Ellinor.

– Jag tror att vi är lite mer mentalt förberedda jämfört med de som åkt ned när det har varit ganska lugnt och sedan har det blivit till exempel granatbeskjutningar. Då har de blivit tagna på sängen. Vi vet att det kan hända saker så då vet vi också hur vi ska hantera dem, säger Fredrik.

2015 skrevs ett fredsavtal under i Mali och FN-styrkorna har lyckats etablera regeringen i de norra delarna av landet. Ett av de stora delmålen framöver är att se till att nästa års val kan hållas på ett demokratiskt och säkert sätt.

– En utmaning är att folk ska våga gå och rösta. Lyckas man med valet har man etablerat sig ordentligt, säger Anders Landewall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!