Caroline Stridsman som är anställd som sjuksköterska på lungkliniken vid Sunderby sjukhus och forskare inom OLIN-studierna har beviljats en halv miljon i forskningsanslag. Pengarna kommer från Hjärt-Lungfonden.
– Jag skulle vilja tacka alla som skänker pengar till fonden. Det är tack vare dem som forskning kan utföras. Fondens anslag är för coronaforskning, men för att kunna slutföra projektet har jag även sökt fler bidragsgivare under hösten.
Projektet som sker i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet och Göteborgs universitet är kopplat till det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret, där Caroline Stridsman i höst tar över uppdraget som registerhållare.
– Jag har då ansvaret att driva Luftvägsregistret som är ett kvalitetsverktyg för alla kliniker i Sverige som vårdar patienter med astma och KOL. Varje klinik ska kunna säja att vård- och behandlingsriktlinjer följs och att alla patienter i Sverige får rätt vård. Vården ska vara jämlik oavsett var vi bor, säger Caroline Stridsman.
Forskningsprojektet är viktigt för att kunna visa vilka personer med astma och KOL som löper risken att bli allvarligt sjuk av covid-19. Under studien samkörs Luftvägsregistret som har ungefär 300 000 personer med andra svenska register. Tillexempel socialstyrelsens patientregister med dem som vårdats inneliggande på grund av covid-19 och IVA-registret med uppgifter på dem som intensivvårdats.
Genom att koppla ihop registren till en stor datafil så går det att hitta hur många personer med astma och kol som haft en svårare covid-19 infektion. Det blir ett gigantiskt arbete bara själva analysdelen.
– Jag räknar ändå att vi kommer kunna besvara flera frågor. Den kunskapen kan hjälpa hälso- och sjukvården att identifiera vilka grupper som behöver skyddas mot smitta och ge ett förstärkt preventivt omhändertagande vid eventuellt ny pandemi.
Har man KOL och någon annan kritisk sjukdom tillhör man riskgrupperna för covid-19 infektion. Astma tillhör däremot inte en riskgrupp i Sverige.
– Ändå finns i dag många med svår astma. I andra länder räknas den gruppen som riskgrupp. Det är många med kroniska sjukdomar som har en oro att drabbas av covid. Vi tror därför att många med KOL och astma isolerat sig direkt när pandemin bröt ut. Så vi kanske av det skälet inte får så många drabbade i studien.
Tror du att man räknar in astmapatienter som riskgrupp efter den här forskningsstudien?
– Det kanske kan bli så men det går inte att säja säkert, det är det som gör forskningen så spännande.
Caroline Stridsman som är anställd av Region Norrbotten har även nyligen beviljats en docentur vid medicinska fakulteten på Umeå universitet.
– Även om jag är anställd vid vår region så utför man sin forskning inom ett universitet.
Hon har även hållit i två specialistutbildningar till astma- allergi- och KOL-sjuksköterskor via Luleå tekniska universitet.
– Det har gjort att vi numera har minst en specialistsjuksköterska på varje hälsocentral i region Norrbotten. Det har vi inte haft tidigare och är något som jag jobbat för under flera år och är oerhört stolt över. Det känns viktigt att våra medborgare vet att det finns expertis på hälsocentralen om man söker för luftbesvär så man får den hjälp man behöver.