Bodens skolor visar upp sig på facebook

Boden är första kommunala skolan i Norrbotten på facebook. - Det har jättemycket möjligheter. Vi öppnar upp skolan, visar vad vi gör, för debatt och utbyter erfarenheter, säger Rakel Fagerström, utvecklingsledare.

BODEN2011-03-02 06:00

"Välkommen till den kommunala skolan i Boden. Klicka på gilla-knappen och följ vad som händer i för-, grund- och gymnasieskolan. Ta chansen att dela med dig av dina åsikter, erfarenheter och idéer" står det när man öppnar facebook-sidan "Skolan i Boden".

Sidan släpptes på tisdagen och vid lunchtid hade ett 50-tal personer visat sitt intresse.

- Det är fritt att lägga ut vad som helst, bara det inte är stötande. Är det temavecka kan eleverna lägga ut bilder, en kort film eller länkar till elevarbeten, säger Rakel Fagerström.

Inga störande inlägg
Det kan handla om den ordinarie verksamheten, om eleverna till exempel gjort fina maträtter i hemkunskapen, eller speciella händelser, med andra ord nästan vad som helst inom skolans värld.

Stötande inlägg redigeras bort av administratörerna.

- Det sker jättemycket intressant i skolan. Det kan vara viktigt, när man gör skolarbeten, att det finns mottagare, att det sprids lite grann. Vår ambition är att engagera eleverna, säger Rakel Fagerström.

Sidan är öppen för alla, men facebook har en åldersgräns på 13 år.

Barn- och utbildningsförvaltningen har ännu inte informerat eleverna. Efter sportlovet ska "piloter" utbildas. I varje rektorsområde ska finnas inspiratörer bland de anställda, som kan hjälpa kollegor, elever och andra.

Övriga intresserade kan vara föräldrar, blivande föräldrar, andra anhöriga och nyfikna.

Förvaltningen lägger ut information från staten, skolverket och aktuell forskning.

- Alla bidrag är välkomna. Ju mer liv vi har på den här sidan, desto bättre blir det, säger Rakel Fagerström.

Hoppas på bra blandning
Varje verksamhet har ansvar för att göra fem, sex inlägg per termin. Det har lagts ett schema för att man ska få en bra blandning av alla skolor, från förskola till gymnasieprogram.

- Inom den kommunala skolan behöver vi bli duktigare på att visa upp oss.

Enligt läroplanen ska eleverna kunna använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt kunna formulera ståndpunkter, grundade på kunskaper och etiska överväganden.

- Eleverna ska vara bekanta med sociala medier och då kan man använda den här sidan som underlag för undervisningen som måste föras om social medier, säger Rakel Fagerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om