Lärarna framhåller framför allt två argument mot utökningen, att risken för olyckor ökar och att branschen inte efterfrågar det.
Programmet utökas från och med torsdag den här veckan med fyra platser till 16.
Andreas Larsson, lärare i årskurs ett, börjar med att backa bandet. Han berättar att de senaste åren har byggt upp ett gott renommé, vilket bidragit till ökat söktryck. Till de tolv platserna har de, som första handsval haft närmare 30 sökande. Leif Degerman, lärare årskurs två, tycker det är roligt att eleverna vill gå på Björknäsgymnasiet.
När ledningen först talade om en utökning, handlade det om att starta en helt ny inriktning mot automationsteknik. De förklarar att det dock stupade på att investeringskostnaden var för hög samt bristen på lokaler och lärare i ämnet.
Richard Nilsson, lärare årskurs tre, förklarar att man då istället inriktade sig på att utöka befintlig inriktning.
– Men vi som jobbar här vet hur svårt det är att få tag i APL-platser.
APL står för arbetsplatsförlagt lärande.
De tre lärarna uppger att de informerat både rektor och gymnasiechef innan frågan skulle upp till beslut.
De hörde inte något mer förrän de plötsligt på försommaren fick besked om att det skulle bli en utökning från och med höstterminen. De blev häpna, eftersom de åtminstone trodde att utökning låg ett läsår fram i tiden.
– Dessutom i dessa osäkra coronatider. Det blir fler elever i lokalerna och framtiden för företagen är osäker, säger Richard Nilsson.
Men det främsta argumentet mot en utökning, anser de är, att branschen i kommunen inte har behov av ännu fler elektriker och att det inte ens finns tolv APL-platser på hemmaplan. Eleverna gör praktik årskurs två och tre, sammanlagt minst 15 veckor.
– Branchen efterfrågar inte fler elektriker, utan de vill ha duktiga och anställningsbara elever. Det hjälper inte någon om vi utbildar unga personer till arbetslöshet, säger Richard Nilsson och fortsätter:
– Vi har nio praktikplatser i Boden och med utökningen kommer sju av eleverna att få göra sin praktik i en annan kommun.
De påpekar att elprogrammet finns i alla kommuner inom fyrkanten, vilket innebär att bodeneleverna kommer konkurrera med dessa elever om praktikplatser.
De tillägger, att det även handlar om säkerheten. Även om de följer säkerhetsrutinerna, bedömer de att olycksrisken ökar.
– Men ledningen lyssnar inte på oss, säger Leif Degerman.