Bodens KF-ordförande om Luleå: "Demokratin tar skada"

De digitala kommunfullmäktigemötena i Luleå riskerar att bli ogiltigförklarade. I Boden, där mötena också har skett digitalt, följer man spänt utvecklingen i grannkommunen.

Boden håller, liksom Luleå, sina kommunfullmäktige digitalt för att minska smittspridningen. Nu behövs klarhet i de juridiska spörsmålen om mötenas giltighet, menar Eivy Blomdahl (längst till höger).

Boden håller, liksom Luleå, sina kommunfullmäktige digitalt för att minska smittspridningen. Nu behövs klarhet i de juridiska spörsmålen om mötenas giltighet, menar Eivy Blomdahl (längst till höger).

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-01-02 08:00

– Det är tråkigt att det ska gå så långt, att man ska behöva pröva om det är giltigt eller inte. Jag vet inte vad jag ska tro om det, vi får se vad utslaget blir, säger Eivy Blomdahl (S), ordförande i kommunfullmäktige i Boden.

Under pandemin är det många kommuner och regioner som genomfört politiska möten digitalt. En förutsättning är dels att fullmäktige har fattat beslut om det, dels att ljud- och bildöverföring kan ske i realtid på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor. 

22 januari ska Sveriges kommuner och regioner (SKR) hålla ett webbseminarium på temat med sina förbundsjurister och då hoppas Eivy Blomdahl att alla frågor ska benas ut.

– Det måste bli klart hur det ska vara och vad man kan göra, för även om vaccinationerna nu har börjat så lär det nog dröja innan vi kan ha alla samlade. Det är demokratin som tar skada om man inte kan ha möten och om det blir fel så att man måste göra om.

I Boden erbjöds alla ledamöter att komma och prova tekniken innan de hade sitt första digitala möte.

– Men sedan är det ju tekniken i sig i huset också som ska funka. Det har varit mycket att fundera på. Jag tror att alla fullmäktige i Sverige har diskuterat och tänkt på det här.

Har ni haft några problem med den digitala tekniken under KF-mötena i Boden?

– Det kan vara att det inte hördes så bra, men då har it-kontoret ordnat med ny utrustning. Sedan hade vi en incident när en ledamot försvann ur bild så vi inte hade någon kontakt och då var vi tvungna att sätta in en ersättare. När den ordinarie kom tillbaka gick det inte att gå in i mötet igen, utan då fick ersättaren fortsätta. Det kändes inte riktigt bra.

I en omröstning blev röstresultatet oklart och de fick göra ett upprop för att kontrollera hur alla hade röstat.

– Men inga allvarliga saker.

Vad tycker själv om digitala KF?

– Det är klart att man föredrar att finnas fysiskt på plats. Fullmäktige är den plats där alla ska få säga sitt i olika frågor och jag tycker att det har blivit kortare möten och färre som pratar. 

Men, konstaterar hon, det går bättre och bättre.

– Tekniken går framåt och vi måste lära oss. Ingen trodde att det här skulle hända med en pandemi, men nu förstår vi att det kan hända även andra saker som gör att man måste tänka till och hitta nya vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!