"Bodens garnison har allt"

Det som finns inom Bodens garnison passar väl in i det som regeringen beställer.- Planeringsanvisningarna bekräftar styrkan i vår sak. Vi behöver inte göra några förändringar för att skapa det, säger Jan Mörtberg, regementschef på I 19.

I helgen övade I 19 och A9 strid i bebyggelse. FOTO: Lena Tegström

I helgen övade I 19 och A9 strid i bebyggelse. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-11-11 06:00
I våras diskuterades olika alternativ inom försvaret för att få en ekonomi i balans. Verksamheter och förband var hotade. Buden var många. Bland annat diskuterades framtiden för stridsvagnsutbildningen, ingenjörer och jägare inom I 19.
- Alla behålls, enligt min uppfattning. Vår konstruktion fyller väl målen i planeringsanvisningarna , säger Jan Mörtberg efter att ha läst dem.
Både artilleri och flyg
I anvisningarna finns inget specifikt om I 19, men där står att försvaret ska kunna verka tillfälligt i sammansatta brigadgrupper med understod av artilleri, ingenjör och flygstridskrafter.
- Det har vi. I 19 har en brigadstridsgruppsledning, jägare, ingenjörer och mekaniserade förband med möjlighet till understöd från artilleriet på A 9 och flyget på F 21. Det passar väl in det som regeringen beställer, säger Jan Mörtberg och fortsätter:
Hoppas på klokt underlag
- Det talas också mycket om bataljonsstridsgrupper, som NBG var sammansatt, och det har vi också.

Försvarsmakten ska nu tala om för regeringen hur den ska klara av regeringens beställning och Jan Mörtberg hoppas att Högkvarteret ska lämna ett klokt underlag.
Ska riksdagen kunna fatta beslut i vår måste regeringens proposition lämnas omkring 20 mars.
Mot 2014
Det nya beslutet beskriver en utveckling mot 2014, men man talar också om mer långsiktiga materielprojekt som inte ska vara låsta till beslutperioderna på fem år.
Tidigare i vår aviserade ÖB att utifrån gällande ekonomin så skulle inte landet klara att möta ett anfall mot landet. Jan Mörtberg noterar att regeringen anser att den förmågan ska finnas.
Hemvärnet
Däremot vill regeringen slå ihop de operativa förmågorna har och nu samt förmågan att efter en kortare tid kunna öka förmågan att delta i internationella insatser.
Vad regeringen inte har gjort i sina anvisningar att att tala om storleken på hemvärnet.
I våras framförde försvarsberedningen en vilja att öka hemvärnets skyddsstyrkor för att kunna utvecklas till nationella skyddsstyrkor.
- Jag hoppas att försvarsmakten hörsammar försvarsberedningens vilja, avslutar Jan Mörtberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om