Bodens fullmäktige föryngrat
- Bästa fullmäktige hittills, säger Filip Nilsson, ungdomsrådet, om onsdagens ungdomsfullmäktige i Boden.
"Det är inte samma personer som klottrar och målar graffiti, det är olika", sade Julia Djärf, Brönjaskolan. Daniel Rönnbäck (M) sitter till vänster om henne och Bosse Englund (V) till höger.FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
My Flodström, Sandenskolan, har ätit skolmaten både när den lagades på skolan i Heden och när den levererades dit och nu till Sandenskolan från centralköket.
- Det är en väldig skillnad. Maten som inte lagas på skolan är smaklös och inte lika vällagad. De säger att det inte beror på tillagningen, men när maten lagades på Hedenskolan var det jättebra mat.
Endast manliga politiker
Johanna Lindblad, kostavdelningen, sade att det kom fram en hel del konkreta saker som de nu ska jobba vidare med. Sedan intogs fullmäktigesalen av ungdomar och vuxna och det var dags för paneldebatt.
De flesta ungdomarna var tjejer, men inte en enda kvinnlig politiker satt med. Utifrån elevernas önskemål diskuterades jobben, lokaltrafiken och graffitiplank.
Jobbdebatten blev väldigt mycket en vuxendebatt om att skapa jobb och praktikplatser till ungdomar så att de kan stanna i Boden eller återvända efter avslutad utbildning. Filip Nilsson tycker inte att det är en antingen-eller-fråga.
- Jag tänker flytta för att utbildningen jag vill gå finns inte här. Det är inte dåligt att flytta så att man får livserfarenhet att ha levt i en helt annan stad, men det är inte dåligt att stanna heller, sade han och tillade att man sedan kan återvända när man bildar familj.
"Ge ungdomarna chansen"
Med villa, volvo och hund är fast anställning att föredra framför projektjobb, ansåg Filip Nilsson, även om möjligheten att testa på lite av varje är bra.
Julia Djärf, Brönjaskolan, var inte förtjust i ungdomslöner, bara som ett sista alternativ till arbetslöshet.
Hon tyckte det är okej för 65-åringar att jobba något år längre om de orkar.
- Men sedan borde de ge ungdomarna chansen.
"Långtråkig"
Hanna Anttila och Matilda Naalisvaara från Fria Emilia tyckte debatten var viktig, men långtråkig.
- Det är mest de vuxna som pratar. Det borde vara vi som pratar och de som lyssnar, sade Matilda Naalisvaara.
- De pratar om saker som vi inte kan påverka, praktikplatser och sådant, sade Hanna Anttila och tillade att dialogcféerna var bra.
Ifrågasatte politikerna
När frågor om graffitiplank och lokaltrafiken kom upp tog ungdomarna initiativ i debatten. Sara Benabdellah, Tallbo friskola, ifrågasatte politikerna som sade att ett plank för graffiti leder till ökat klotter.
- Det kanske skulle bli bättre. Ni kan inte bara säga att det blir sämre.
Julia Djärf poängterade att det inte är samma personer som klottrar och målar graffiti. Flera ungdomar var kritiska till att lokalbussarna inte går på helgerna.
- Det är bara vuxna som kan ta sig in till stan på helgerna. Hur ska man få ett Boden som lever om man inte kan ta sig in, sade Siri Pekkari, Björknässkolan.
Stefan Wuolo, chef på tekniska kontoret, gav svar direkt och sade att det inte är omöjligt att de lägger fram ett förslag på lördagstrafik till politikerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!