Den totala kostnaden för utredningen beräknas till två miljoner och Bodens Energi har fått drygt hälften i anslag. Resten finansierar man själva. För att generera el och värme uppstår koldioxid som en biprodukt som måste hanteras så att det inte bidrar till klimatpåverkan. Tekniken för att avskilja koldioxiden finns redan i dag och det är den som Bodens Energi undersöker närmare för att uppnå målen om utfasning av koldioxid. CCS-tekniken (Carbon Capture & Storage) eller koldioxidinfångning innebär att koldioxid fångas in från pannan och omvandlas till flytande form för att därefter transporteras och lagras på avsedda platser under havsbotten där den inte orsakar skada. CCS tekniken uppskattas på sikt kunna leda till att cirka 100 000 ton biogen koldioxid avskiljs och lagras varje år.
Bodens Energi är helägt av Bodens kommun. Verksamheten har runt 95 anställda och omsätter över 500 miljoner kronor.
– Som energibolag har vi ett samhällsansvar som innefattar ett miljö- och hållbarhetsansvar. Vi behöver nu kunskap om hur koldioxid kan fångas in för att sedan mellanlagras och slutförvaras för att bidra till minskade mängder koldioxid i atmosfären. Förstudien kommer vägleda oss i om det går att göra på ett sätt som är ekonomiskt hållbart, säger initiativtagaren Hans Stålnacke, vd Bodens Energi.
En förstudie har inletts som leds av Sigholm, konsulter inom energi och specifikt fjärrvärme och Captimise, konsulter inom CCS-tekniken. Projektet ska vara klart i februari 2022 där förstudien förväntas resultera i de olika teknikval som passar bäst för Boden Energis anläggning samt hur en budget skulle behöva se ut.
Projektet innefattar även att se över hur koldioxiden ska transporteras, hur koldioxiden ska mellanlagras och vart den ska slutförvaras. En riskanalys tas även fram tillsammans med anpassad affärsmodell.
– Förstudien kommer leda oss i vilken avskiljningsteknik som passar bäst för vår anläggning vilket till stor del baseras på platsspecifika förutsättningar, bland annat rökgasegenskaper, tillgång till energi, tillgängliga ytor och driftsförhållanden. Vi tittar även på möjliga samarbetspartners, säger Annelie Strand, Värmechef på Bodens Energi.