Bodenkvinna höll hund instängd i en bur inomhus

Kvinnan hade sin hund instängd i bur - inomhus. Ett brott mot föreskrifterna, enligt länsstyrelsens djurskyddsenhet.- Hundar i bur har högre hjärtfrekvens än vad som är normalt, säger Jaana Malmberg, handläggare.

GÖTEBORG 2010-05-14 

Lena Hallid har kläckt idén till en hundbur som kan plaseras utanför butiker för att låsa in hunden. Stig Olsson hjälpte till att utveckla buren. Hunden heter Matti. 

Foto: Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200

GÖTEBORG 2010-05-14 Lena Hallid har kläckt idén till en hundbur som kan plaseras utanför butiker för att låsa in hunden. Stig Olsson hjälpte till att utveckla buren. Hunden heter Matti. Foto: Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Boden2011-04-26 15:38

I vintras gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll av djurhållningen på en lantbruksfastighet väster om Boden.

Då upptäcktes bland annat att djurägaren, en kvinna i 30-årsåldern, förvarade en av sina hundar i bur inomhus.

- Det händer att vi stöter på detta. Tyvärr finns det för dålig kännedom om detaljföreskrifterna, säger djurskyddshandläggare Jaana Malmberg som var med vid besöket.

Varför låser man in hunden i bur inomhus?
- Den kanske blir stressad när den är ensam, äter upp saker i hemmet eller förstör på annat sätt. Då tror somliga att hunden blir lugnare i bur. Andra kan ha löptikar eller unghundar, exempelvis. Men vi tar inte hänsyn till de omständigheterna.

Rörelsefrihet
Enligt Jordbruksverkets skärpta föreskrifter finns flera motiv till att varken hund eller katt får förvaras i bur, annat än högst tillfälligt (se faktaruta).

- Det blir en alldeles för begränsad yta. Djur ska ha rörelsefrihet för att reglera kroppstemperaturen, kunna lägga sig på olika ytor och uträtta sina naturliga beteenden. Det blir omöjligt vid burförvaring, säger Jaana Malmberg.

"Hunden blir stressad"
Forskningen ger också stöd för att hundarnas fysiska hälsa försämras vid burförvaring.

- Hundar i bur har högre hjärtfrekvens än vad som är normalt och upplever mer stress. De har ingen möjlighet att kontrollera sin situation, vilket är en livsviktig förutsättning.

- Däremot är en öppen bur okej, eftersom hunden då kan gå ut när den vill. Du får även ha hunden i ett separat rum, så länge den får dagsljus, eller i en så kallad box med takhöjd som i ett vanligt rum, säger Jaana Malmberg.

Kan tvångsomhändertas
Kvinnan i Boden har nu fått ett föreläggande av länsstyrelsen som omedelbart förbjuder henne att förvara hunden i bur.

Om hon ignorerar detta kan ett vitesbelopp bli aktuellt som åtgärd.

I enskilda fall kan hunden tvångsomhändertas.

- Är det av väsentligt betydelse ur djurskyddssynpunkt vikt då kan vi omhänderta hunden, enligt Djurskyddslagens paragraf 31. Men då måste hunden ha varit instängd nästan permanent i bur, säger Jaana Malmberg, länsstyrelsen.

Fakta Så säger lagen

✔ Enligt första kapitlet, paragraf 14 i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2008:5) får inte hundar hållas i bur annat än under vissa förutsättningar i samband med transport, utställning, tävling eller jakt.

✔ Hundar får därmed inte förvaras i bur i bostaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om