Bodenföretag fÄr böta för handspritsmiss

Företaget Enpunkt AB fÄr 20 000 kronor i miljöböter av Kemikalieinspektionen. SkÀlet Àr att de designade handspritsflaskorna saknade varningsmÀrke.

SÄ hÀr ser handspriten ut som Nordmark tillverkar i ett annat bolag med godkÀnd mÀrkning.

SÄ hÀr ser handspriten ut som Nordmark tillverkar i ett annat bolag med godkÀnd mÀrkning.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-03-25 17:00

Det Ă€r Bodens handbollsspelare Emmy Nordmark som har anlitat sin morfar Sture Nordmark. Produktionen av handspriten sker i en lokal som han Ă€ger i Åskogen, en bit frĂ„n Boden. Bolaget Ă€r registrerat pĂ„ hans adress. 

– Det var vĂ€l designen pĂ„ flaskorna som i sin tur stĂ€llde till det. Vi fĂ„r stĂ„ för missen helt enkelt, sĂ€ger Sture Nordmark.

Kemikalieinspektionen har gjort en egen utredning för att handspritsflaskan saknade varningsmÀrke och nu pÄförs verksamheten 20 000 kronor i böter. En miljösanktionsavgift som i detta fall tas ut Àven om övertrÀdelsen skett utan uppsÄt eller pÄ grund av okunskap om reglerna. Avgiften avser ocksÄ redan vidtagen övertrÀdelse och pÄförs Àven om rÀttelse sker.

Inspektionsmeddelandet skickades ut i februari.  Nordmark har haft möjligheten att bemöta hur hanteringen skötts.

– Vi har klistrat dit etiketter i efterhand och produkterna Ă€r nu försedd med kĂ€nnbar varningsmĂ€rke framöver, sĂ€ger Sture Nordmark.

Bolaget har en möjlighet att överklaga böterna men det Àr inte aktuellt. NÀr det gÀller handspriten till region Norrbotten som Sture Nordmark tillverkade i ett annat bolag har försÀljningen gÄtt ned jÀmfört med för ett Är sedan nÀr pandemin bröt ut.

– Vi kom ut med handspriten nĂ€r region Norrbotten var i kris och dĂ„ köpte man mycket. Det gjorde man för att deras andra leverantörer inte kom igĂ„ng med leveranser. Nu har man ett avtal med ett företag i Schweiz som levererar allt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!