Bodenföretag får böta för handspritsmiss

Företaget Enpunkt AB får 20 000 kronor i miljöböter av Kemikalieinspektionen. Skälet är att de designade handspritsflaskorna saknade varningsmärke.

Så här ser handspriten ut som Nordmark tillverkar i ett annat bolag med godkänd märkning.

Så här ser handspriten ut som Nordmark tillverkar i ett annat bolag med godkänd märkning.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-03-25 17:00

Det är Bodens handbollsspelare Emmy Nordmark som har anlitat sin morfar Sture Nordmark. Produktionen av handspriten sker i en lokal som han äger i Åskogen, en bit från Boden. Bolaget är registrerat på hans adress. 

– Det var väl designen på flaskorna som i sin tur ställde till det. Vi får stå för missen helt enkelt, säger Sture Nordmark.

Kemikalieinspektionen har gjort en egen utredning för att handspritsflaskan saknade varningsmärke och nu påförs verksamheten 20 000 kronor i böter. En miljösanktionsavgift som i detta fall tas ut även om överträdelsen skett utan uppsåt eller på grund av okunskap om reglerna. Avgiften avser också redan vidtagen överträdelse och påförs även om rättelse sker.

Inspektionsmeddelandet skickades ut i februari.  Nordmark har haft möjligheten att bemöta hur hanteringen skötts.

– Vi har klistrat dit etiketter i efterhand och produkterna är nu försedd med kännbar varningsmärke framöver, säger Sture Nordmark.

Bolaget har en möjlighet att överklaga böterna men det är inte aktuellt. När det gäller handspriten till region Norrbotten som Sture Nordmark tillverkade i ett annat bolag har försäljningen gått ned jämfört med för ett år sedan när pandemin bröt ut.

– Vi kom ut med handspriten när region Norrbotten var i kris och då köpte man mycket. Det gjorde man för att deras andra leverantörer inte kom igång med leveranser. Nu har man ett avtal med ett företag i Schweiz som levererar allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!