Bodenbröder bygger första hyreshuset på skoltomten

Bröderna Per Hansson och Klas Rendahl bygger sitt första hyreshus i egen regi. Företaget Mark& Byggtjänst Nord AB blir först ut på Lundagårdskolans tomt."Målet är att kunna bygga 38 hyresrätter", säger delägaren Klas Rendahl.

Till hösten ska det börja byggas ett hyreshus i Boden. Det är bröderna Per Hansson och Klas Rendahl som äger Mark& Byggtjänst Nord AB som blir först ut att bygga på Lundagårdskolans tomt. De vill även bygga två hus till på samma tomt.

Till hösten ska det börja byggas ett hyreshus i Boden. Det är bröderna Per Hansson och Klas Rendahl som äger Mark& Byggtjänst Nord AB som blir först ut att bygga på Lundagårdskolans tomt. De vill även bygga två hus till på samma tomt.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-31 15:54

För fem år sedan utsågs Mark och Byggtjänst Nord, MBT, till årets unga företagare på näringslivsgalan. Då hade företaget redan varit igång sedan 2008. MBT ägnar sig åt grundläggning, markarbeten och byggnationer.

– Idag är vi åtta anställda i företaget. Vi har ingen ambition att bli något jätteföretag utan försöker hålla ned arbetsstyrkan för att behålla lagkänslan i arbetslaget, säger Klas Rendahl.

– Vi båda är markanläggningsarbetare i grunden men snickrar också och har anställda snickare. Däremot gör vi alla grunder själva så att man har koll på hela arbetskedjan, säger Per Hansson.

undefined
Per Hansson, är delägare i företaget Mark& Byggtjänst Nord AB. "Vi tror på projektet som vi har planerat en längre tid".

När det gäller Lundagårdstomten så var bröderna intresserade av att bygga där redan innan nyheten om H 2 Green Steel blev känd.

– Kontakten med Bodens kommun har pågått ett tag och projekteringen nästan ett halvår. Idag finns även en detaljplan för området som vi håller oss inom, säger Klas Rendahl.

MBTs anvisade mark finns i kvarteret Biet 1 där både Parkskolan och Lundgårdsskolan stått. Skolorna revs för några år sedan. Det har även funnits tidigare intressenter för marken men ingen har byggt något förrän nu.

– Vi använder delen av tomten närmast förskolan. Första huset sätts upp längs efter Prästgatan, säger Rendahl.

Företaget ska även komma överens om ett detaljavtal med kommunen. Målet är att börja bygga i höst.

– Vi ska ha fyra personer sysselsatta med husbygget ett år framåt. Inflyttning blir under 2022, säger Per Hansson.

Det blir 14 hyreslägenheter med en etta, sju tvåor och sex treor. 

– I andra etappen kanske det blir två hus till efter Kyrkogårdsgatan och Gröngatan. Totalt kan det bli 38 hyreslägenheter. Vi avvaktar först intresset vid första inflyttning, säger Hansson.

undefined
Klas Rendahl, som äger MBT, tillsammans med sin bror Per." Vi kommer att bygga 18 hyreslägenheter i den första etappen och avvakta intresset innan vi bygger de andra två planerade husen".

Husens placering skapar uteplatser och en fin innegård där det går att ha grillar. 

– Vi ska även montera fin belysning och hoppas kunna placera Lundagårdsskolans gamla klocktorn i området.Vi har fått ett muntligt löfte från kommunen, säger Klas Rendahl.

Höstens bygge blir det första hyreshuset som MBT äger och förvaltar själva.

– Vi vill behålla kontrollen när vi gjort allt själva. Andra hyresvärdar har sagt åt oss att de inte haft någon vakans på flera år så det verkar vara brist på lediga lägenheter. Därför känns det som om vi gör allt i rätt tid när även försvarsmakten nyanställer och industrietableringen kommer med på köpet, säger Per Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!