Boden yrkar på 6,1 procent höjd hyra

Bodenbo anser att en rimlig hyreshöjning för 2023 är 6,16 procent. "Målsättningen är att träffa en överenskommelse om nya hyran till justeringsdatumet 1 juni, säger Johan Johansson, vd för Bodenbo.

Johan Johansson, vd i Bodenbo.

Johan Johansson, vd i Bodenbo.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-03-27 16:02

Förra veckan skickade Bodenbo in sin framställan om ny hyra till Hyresgästföreningen. Hyresframställan utgår från Trepartsöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Vi har tidigare skrivit om andra hyresvärdars problem med att få något gehör hos Hyresgästföreningens förhandlare för skyhöga hyreskraven på 10,8 procent. Senast strandade förhandlingen är Bodens kommun på runt 5 procent och Lundströms Fastigheter sista yrkande på 9,1 procent.

Bodenbos vd Johan Johansson anser att det ska vara en hyresjustering för allmännyttan på 6,16 procent för förhandlingsåret 2023. 

– Både Bodenbo och Hyresgästföreningen har ett stort ansvar för att bevara kvalitén i befintligt bestånd samt även för att hyresrätter i Boden skall vara en attraktiv investeringsform även framöver. Trepartsöverenskommelsen ger grunden för detta och parametrarna är siffersatta enligt överenskommelsen. 

Enligt honom är den lämnade procentsatsen rimlig utifrån den viktning som skett av parametrarna efter Bodenbos planerade verksamhet. 

– Hyresgästföreningen har all rätt att föreslå en annan viktning av parametrarna utifrån hur de ser på Bodenbos framtida verksamhet. Utfallet av denna kan innebära en högre eller lägre hyresjustering än den Bodenbo föreslår. Vi är öppna för den diskussionen, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!