Utredningen berör skolan i centrum och centrumnära områden. I två av alternativen läggs F-6-skolorna i Svartbjörnsbyn, Fagernäs och på Torpgärdan ned.
I det så kallades noll-alternativet bibehålls alla skolenheter, men man föreslår omfattande förändringar i upptagningsområdena.
Beroende på vilken lösning man väljer för högstadieskolan läggs båda eller en ned till förmån för en ny på före detta Vårdhögskolan.
– Vi efterlyser en dialog, att majoritetspartierna i den sittande koalitionen sätter sig ned tillsammans med oppositionen och försöker komma fram till ett alternativ, säger Anders Pettersson (BA).
Han tycker inte att det är bra om fullmäktige måste rösta på tre eller fyra olika alternativ i och med att beslutet kommer ha betydelse för grundskolan väldigt lång tid framöver.
– Därför tycker vi att man behöver sätta sig ned och föra en dialog om vad som är klokast, säger Anders Pettersson.
Bodenalternativet tycker att de socioekonomiska skillnaderna måste beaktas och förändras, men anser inte att de förändringar i skolans upptagningsområden som föreslås i det så kallade noll-alternativet är en lösning.
Hur tänker ni?
– Det förslag som ligger känns inte hållbart, för det kommer leda till väldigt mycket transporter mellan olika områden och det känns inte hållbart på sikt.
Enligt förslaget ska exempelvis bredåkersbarnen till Prästholm, barnen på Sveafältet till Sävastön, delar av Toprgärdan till Prästholmen, Bodenforsen till Heden och delar av centrala stan till Torpgärdan.
– Alla de stora omflyttningarna av elevkullarna känns inte som ett hållbart alternativ helt enkelt.
Andra huvudprinciper Bodenalternativet (BA) för fram är närhetsprincipen och att värna de små skolenheterna, att lärmiljöerna måste förbättras och att samverkan med friskolorna utvecklas. De vill även särskilt utreda en ny högstadieskola.
BA tycker att skolutredningen mer liknar en förstudie, som de vill se som diskussionsunderlag vid en politisk och parlamentarisk dialog om framtidens skola i Boden.
– Det är ett bra underlag med statistik och tankegångar från tjänstemännens sida hur skolan skulle kunna se ut framöver. Då måste politiken ta till sig det och fundera över om vi ska försöka mixa ihop ett ännu klokare alternativ än det som nu är presenterat, säger Anders Pettersson.