Boden vill starta fler yrkeshögskolor

Boden ska ansöka om yrkeshögskoleutbildningar inom miljöteknik och hästnäringen. - Vi måste ha yrkesinriktade eftergymnasiala utbildningar, det behövs för näringslivet, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

"Hoppas våra kommuner ser fördelarna med yrkeshögskoleutbildningar", säger landshövding Per-Ola Eriksson, flankerad av chefen för Lärcentrum, Anita Hedberg, och generaldirektören för Myndigheten för yrkeshögskolan, Pia Enochsson.FOTO: Nina Pettersson

"Hoppas våra kommuner ser fördelarna med yrkeshögskoleutbildningar", säger landshövding Per-Ola Eriksson, flankerad av chefen för Lärcentrum, Anita Hedberg, och generaldirektören för Myndigheten för yrkeshögskolan, Pia Enochsson.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-10-28 06:00
Myndigheten för yrkeshögskolan inrättades 1 juli 2009 och lyder under utbildningsdepartementet. Yrkeshögskolan innefattar all eftergymnasial utbildning, utom högskola/universitet. En del av studierna bedrivs på arbetsplatserna, så kallat lärande i arbete.
Växer starkt
Yrkeshögskoleutbildningarna växer starkt i landet men det kommer få förfrågningar om att starta utbildningar i Norrbotten.
- Jag vet inte varför. Jag vill se fler ansökningar från Norrbotten, säger Pia Enochsson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, som i går besökte Boden i sällskap med landshövdingen. Under torsdagen besöks Kalix.
Myndigheten för yrkeshögskolan förmedlar 1,7 miljarder kronor i statsbidrag per år. Utbildningsplatserna kostar lika mycket som de på högskola/universitet. För att en utbildning ska beviljas statsbidrag måste finnas ett uttalat behov av utbildad arbetskraft, initiativet måste komma från arbetslivet. Arbetslivet ska finnas med i ledningsgruppen, stå för praktikplatserna och så småningom anställa.
Landshövdingen
Per-Ola Eriksson var inbjuden eftersom han känner till de lokala förutsättningarna och näringslivets behov av utbildad arbetskraft.
- Det är bra att besöka just Boden. Det finns ett mottagarintresse från kommunens sida. "Det nya Boden" framstår som en riktig mönsterkommun. Istället för att luta sig tillbaka, tog man tag i situationen och byggde något nytt.
Det finns 15 yrkesinriktade eftergymnasiala utbildningar i Norrbotten, en av dem i Boden, tågförarutbildningen på Lärcentrum.
- Den är intressant eftersom man ska utveckla tågtrafiken i länet och i Sverige, säger Per-Ola Eriksson.
Av de 27 som senast gick tågförarutbildningen fick alla utom två jobb.
- Nästa intag är planerat till januari 2012 men förmodligen har branschen behov tidigare. Vårt mål är att starta i september 2011, säger chefen för Lärcentrum, Anita Hedberg.
Pia Enochsson och landshövdingen träffade representanter för näringslivet, Ulf Wikström från Green Cargo, Tomas Boström, TGOJ, och Nils Stegemann, Deutche Bahn och Bothniatåg.
- Det handlar inte bara om teknikutbildningar. Det sker en omställning mot tjänsteproduktion, exempelvis eventproducentutbildning, säger Pia Enochsson.
Växande branscher
En växande bransch är hälsa, miljö och friskvård, påpekar Per-Ola Eriksson.
- Allt pekar framåt, det växer väldigt snabbt. För drygt ett år sedan var det finanskris. Plötsligt efterfrågas utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om