Boden pustar ut
BODEN. Efter några nervösa dagar kunde Kenneth Silverplats andas ut på torsdagsmorgonen. Vattennivåerna i Boden hade börjat sjunka.- Visst har vi varit oroliga. För någon dag sedan såg man timme för timme hur vattnet steg, säger han.
Det har varit några nervösa dagar, men nu kan Kenneth Silverplats pusta ut. Vattnet har börjat sjunka undan och huset i Svartbjörnsbyn är inte längre hotat.FOTO: leif hammarström
Foto: leif hammarström
- Det var nervöst när vattnet började krypa upp mot garaget. Det blev också extra oroligt eftersom vi har källare. Till slut var vattnet bara två meter från huset.
- Nej, det är första gången på 20 år.
Lättade
Silverplats var lättad och det var också kommunchefen Caj Skoglund när NSD träffade honom i tjänsterummet i kommunhuset på torsdagsförmiddagen.
- Om jag varit allvarligt orolig? Det vore fel att säga annat.
Redan vid sjutiden på torsdagsmorgonen kunde man se att vattennivån sjunkit och att läget blivit stabilare.
- Nu är det inte längre så mycket dramatik. Men vi fortsätter att mäta varje timme. Det är viktigt att ha en noggrann kontroll även fortsättningsvis, säger Caj Skoglund.
Kommunen har haft fem mätplatser: yttre Avan, vid gamla Ing 3, bron vid Statoil, Kungsbron och en dammlucka vid kraftstationen.
Avstängt
Kungsbron är referenspunkten och här hade vattennivån sjunkit med tre centimeter från klockan 19 på onsdagen till till 07 på torsdagsmorgonen. Vid lunchtid var nivån ytterligare en centimeter lägre.
- Mätpunkterna ligger där det är trångt. Vi mäter också på mer öppna ställen och där sjunker det undan snabbare, säger Skoglund.
Översvämningarna har tvingat kommunen att stänga av på flera platser och vid lunchtid på torsdagen var tre fortfarande avstängda: Manhemskorsningen, Svedjebergsleden och Sundsbron.
- Manhemskorsningen är prio ett, säger Skoglund.
Däremot hade man kunnat öppna Östra Strandvägen och vägen mot Björkelund vid Nedre Avan. Det gick också att ta sig fram efter Killingholmsvägen.
Inte orolig
När man tittar i ett längre perspektiv känner sig Skoglund heller inte orolig.
- I Holsvattnet är det en och en halv meter innan man behöver börja tappa. Enligt Beab är det två veckor bort. Det är en normal process och om inget oförutsett inträffar ska det inte bli några problem. Men man givetvis inte vara alltför säker.
Samtidigt som räddningsarbetet fungerat till belåtenhet tittar ansvariga framåt och ser vilka lärdomar man kan dra av det som hänt. Man dokumenterar allt, videofilmar och för loggbok.
- Vi lär oss hela tiden. Boden har inte drabbats av så kraftiga översvämningar på närmare 50 år och det kan ske igen nästa år.
- Det är viktigt att vi bygger för framtiden. Kanske kan vi också vara självkritiska och fråga om vi borde agerat tidigare. Det är svårt säga.
Skoglund konstaterar också att det finns gott om resurser och det är mycket folk som jobbat - många dygnet runt.
- Ta till exempel de som gjort mätningarna varje timme nattetid, säger han.
Regeringsrapport
Krisberedskapsmyndigheten har tillsammans med Räddningsverket lämnat en rapport till regeringen om situationen med de höga vattenflödena i norra Sverige och Boden. Från krisberedskapsmyndighetens sida följer de händelseutvecklingen.
Det är andra gången på mindre än två år som Bodens kommun drabbas av så kallade extraordinära händelser. Förra gången var i augusti 2006 när trakterna av Bodträskfors utanför Harads drabbades av den största skogsbranden i landet i modern tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!