Boden kan få sin första moské

En moské kan komma att byggas i centrala Boden. Kommunen är positiv till ett uppförande och samhällsbyggnadskontoret har fått i uppgift att upprätta en detaljplan som måste antas i Kommunfullmäktige innan en byggnation kan påbörjas.

Mark. På Soldatgatan vid Järnvägsgränd kan moskén byggas om detaljplanen går igenom i Kommunfullmäktige.    Foto: Josephine Lindgren

Mark. På Soldatgatan vid Järnvägsgränd kan moskén byggas om detaljplanen går igenom i Kommunfullmäktige. Foto: Josephine Lindgren

Foto:

Boden2014-07-15 07:00

Islamiska föreningen i Boden kontaktade kommunen under våren 2013 angående sitt behov av större lokaler, alternativt mark att bygga en moské på. Samhällsbyggnadskontoret fick då i uppdrag att titta över kommunens markinnehav för att hitta ett lämpligt område där det skulle kunna gå att uppföra en moské. Det aktuella området som kommunen föreslagit är på Sveafältet men innan bygget kan påbörjas krävs en upplåtelse av marken till Islamiska föreningen och en ny detaljplan för området.

– Det är ett vanligt planärende som ska behandlas i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Det har kommit in en förfrågan från församlingen och vi behandlar den precis som från alla andra församlingar, säger kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S).

Utgångspunkterna för valet av plats var att det ska vara centralt beläget och att det ska vara lätt att ta sig dit oavsett transportmedel. Enligt Lidberg föll valet på Sveafältet efter djup granskning av flera tänkbara platser.

– Det var det enda vi kunde hitta centralt som kan vara gångbart och det är en obebodd tomt, säger Torbjörn Lidberg.

Enligt Taoufuik Benabdellah, ordförande i Islamiska föreningen i Boden, hade ett uppförande av en moské betytt mycket för föreningen.

– Det betyder mycket och behovet finns. Det finns många muslimer i Boden och vi behöver en större lokal, säger Taoufik Benabdellah.

Föreningen är nöjd med valet av plats men än så länge är planerna i ett för tidigt stadium för att han ska kunna säga hur moskén skulle komma att finansieras och vad en byggnation skulle kosta.

– Det är nära en busshållplats och det finns bra förbindelser även för människor som bor i Harads och Råneå. Planen hur alltid funnits och vi har bra kontakt med Bodens kommun och har fått bra respons av kommunen, säger Taoufik Benabdellah.

Ett normalt planförfarande tar ungefär ett år, förutsatt att ingen överklagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om