Boden kan bli fiskeeldorado

Miljonsatsning ska lyfta fisketurismen i Boden.- Det finns ett stort intresse och Luleälven kan bli ett fiskeeldorado, säger Christian Lindgren, ordförande i sportfiskeklubben Börstingen.

Nej, Christian Lindgren måttar inte hur stor fisk han fått - istället visar han vilket fint fiskeområde Boden kan erbjuda nedanför kraftverksdammen i Luleälven. FOTO: leif hammarström

Nej, Christian Lindgren måttar inte hur stor fisk han fått - istället visar han vilket fint fiskeområde Boden kan erbjuda nedanför kraftverksdammen i Luleälven. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

Boden2008-08-09 06:00
1,3 miljoner ska satsas på att utveckla området vid Luleälven nedanför kraftverksdammen. Bodens kommun har sökt vattenregleringsmedel för att finansiera projektet.
- Inga beslut är fattade, men vi har fått tydliga signaler från kommunen om att satsningen ska genomföras, säger Lindgren.
Satsningen handlar framförallt om detta:
4 En vinterbonad fiskestuga med vattentoaletter i området kring reningsverket och hängbron.
4 En mindre byggnad med vattentoalett på Laxholmen.
- Det sanitära måste fungera. Det är oerhört viktigt. Nu kan man också få möjlighet att rensa fisken på samma ställe, säger Lindgren.
4 Fler och bättre promenadstigar och elbelysning.
- Luleälven är utmärkt för att utveckla fisketurismen. Det passar också väl in i bilden av Boden som turiststad.
Bra laxfiske
En grupp med representanter från Bodens kommun, Börstingen och Arctic Fishing har gjort en studieresa till Älvkarleby vid Dalälven där sportfisket är väl utvecklat.
- Där har man satsat 25-30 miljoner. Men älvsmässigt har vi det lika bra i Luleälven och vårt vatten är ett av de bästa i Sverige för laxfiske.
Första steget
Lindgren tror och hoppas att satsningen kan sjösättas under hösten.
- Det skulle passa utmärkt. Då kan vi använda den i reklamen inför 2009 och vi ser satsningen som det första steget till utveckling av fisketurismen.
- Den är viktig för Bodens kommun. Handel och restaurang drar också nytta när fisket lockar till sig mera folk.
Lindgren konstaterar att intresset är stort sedan flera år. Börstingen har till exempel 700 medlemmar och förra året sålde man fiskekort för nästan en halv miljon - en stor del till turister.
- Det är hög medelålder på våra medlemmar. Därför kommer vi att starta en ungdomssektion för att locka till oss yngre.
Börstingen arrenderar norra sidan av älven och har även bevakning. Arichtic Fishing har en kortare sträcka på södra sidan.
- Under hösten ska vi ha ett visionsmöte i styrelsen. Det är viktigt att Börstingen är med i utvecklingsarbetet, säger Christian Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om