Boden i framkant i integrationen av ukrainare

Bodens kommun ligger i framkant i Sverige när det gäller mottagandet av ukrainare. Det finns en stor och uttalad vilja att ta tillvara kompetensen och få dem att stanna.

Esma Berg och Thomas Knutsson på Jobbcenter arbetar med integrationen av ukrainarna i Boden.

Esma Berg och Thomas Knutsson på Jobbcenter arbetar med integrationen av ukrainarna i Boden.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-03-29 05:00

Redan i april beslutade Bodens kommun att kartlägga vilka yrkeskompetenser som fanns bland de cirka 500 ukrainare som hade anlänt till kommunen efter krigsutbrottet. Det var arbetsmarknadsenheten, i Boden kallat Jobbcenter, som fick uppgiften.

– Det första vi gjorde var att hitta engelsktalande ukrainare med pedagogutbildning som kunde hjälpa till att ta hand om alla de ukrainska barn som började i skolan, berättar enhetschef Thomas Knutsson.

1 juli ifjol gick man in i nästa fas. Då beslutade Migrationsverket att 78 ukrainare skulle få sin kommunplacering i Boden. Det blev bråttom att ordna ett boende innan skolan började och valet föll på den gamla kasernbyggnaden på Norrbottensvägen. 

I dag är det 53 ukrainare som bor kvar där, men det finns många fler i kommunen om man räknar alla de som bor i privata boenden eller i Migrationsverkets boende. Den senaste siffran är 261.

Arbetet med kompetenskartläggningen fortsatte under sommaren. Den som höll i arbetet var en av de nyanlända ukrainarna som hade goda kunskaper i engelska.

Parallellt lämnade kommunen in en ansökan om pengar från EU:s socialfond för att kunna göra en riktad satsning mot ukrainarna. Förutom kompetenskartläggning och jobbmatchning handlade det också om att erbjuda samhällsorientering och undervisning i svenska – sfi. 

7,3 miljoner kronor beviljades och Boden fick möjlighet att starta ett så kallt Care Hero-projekt.

– Vi var väldigt på tårna och det har vi fått nationell uppmärksamhet för, konstaterar han.

Pengarna möjliggjorde att man kunde bygga upp en organisation för att jobba vidare med de ukrainska flyktingar som befinner sig i Boden. Projektet riktar in sig både på de som har fått kommunplacering i Boden och de som inte har fått någon kommunplacering ännu.
– Oavsett hur tragiskt det är, det som har skett, måste man försöka göra sitt bästa för dem när de är här och vi har ju ett så stort behov av arbetskraft i Boden. Så jag är otroligt stolt över hur snabbt vi har kunnat bygga upp vår organisation för att få ut dem i arbete, säger Thomas Knutsson.

En annan sak han är mindre stolt över.

– Vi önskar ju att vi kunde erbjuda dem bättre standard på boendet än vad ett hostel är med gemensamt kök. Men det är något vi också jobbar med – att matcha dem mot egna boenden.

undefined
Esma Berg och Thomas Knutsson på Jobbcenter arbetar med integrationen av ukrainarna i Boden.

Esma Berg är anställd som arbetsmarknadskonsulent på Jobbcenter med specifikt ansvar för Care Hero-projektet. 

Från och med månadsskiftet november-december ifjol kunde Bodens kommun, tack vare Care-Hero-projektet, som en av 39 kommuner i landet erbjuda alla ukrainare som befinner sig i kommunen sfi-undervisning.

– Det vi gjorde var att sätta oss ner och läsa vad som stod på Skolverkets hemsida. Flyktingar som är i Sverige på massflyktsdirektivet har inte har rätt till sfi, men det bryter inte mot lagen att ge sfi. Det är inget som staten finansierar, men väljer man själv som kommun att stå för kostnaden så är det inget hinder, säger Esma Berg.

51 av de nyanlända ukrainarna i Boden har idag kommit ut i ordinarie anställningar, berättar hon.

– Samtidigt som de jobbar kan de studera sfi, antingen på kvällstid eller på dagtid. Många arbetsgivare är generösa och låter dem studera några timmar i veckan på betald arbetstid, eftersom de ser vinningen i det – ju fortare de lär sig svenska desto mer arbete kan de utföra, berättar Esma Berg.

Barnen har rätt att gå i skola och även i förskola om föräldrarna jobbar.

Men liksom Thomas Knutsson också konstaterar finns det en stor utmaning som kvarstår. Just nu jobbar hon med att försöka påverka fastighetsägarna i Boden att hyra ut lägenheter till ukrainarna.

– Det är ju en enorm bostadsbrist, men vi vill att de här personerna ska stanna kvar i Boden och få starta sina liv på riktigt. Det är inte hållbart i längden att bo under de förhållanden de gör, säger Esma Berg.

undefined
Ukrainare som har kommunplacerats i Boden får bo här i huset på Norrbottensvägen.

Slutligen: Trots alla de ansträngningar som de gör i Bodens kommun ligger avgörandet om uppehållstillstånd till syvende och sist inte i deras händer och det är högst osäkert om ukrainarna på sikt kan få permanent uppehållstillstånd.

– Vi tänker att vi gör det vi kan från vår sida, så får vi se vad regeringen bestämmer. Det känns ändå bättre om de kan komma ut i arbete än att de bara ska sitta och vänta på beslut – både för deras skull och för samhället, så att vi i Boden kan klara den omställningen vi står inför, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!