Paketboxar dyker upp runt om i Boden

"Iboxen" har som idé att täcka Sverige med 50 000 leveransboxar för paket. Först ut är Boden och Stockholm. " Under våren ska vi placera ut 40-50 boxar i Bodens kommun, både i centrum och på landsbygd", säger delägaren Thomas Backteman.

Så här ser de aktuella iboxarna ut som ska placeras ut framöver.

Så här ser de aktuella iboxarna ut som ska placeras ut framöver.

Foto: Iboxen

Boden2021-02-15 16:48

Han är en av sex personer som grundat bolaget. Medfinansiärer är också fastighetsbolaget Balder och SBB. Det företag som ska tillverka plåtboxarna har även gjort Postnords postlådor. Att bygga en nationell infrastruktur med upp till 50 000 boxar är en investering på en dryg miljard kronor.

– Det är den ökade e-handeln sista tiden som skapat behovet att kunna leverera fler paket.  Två tredjedelar av boxarna placeras inne i tätorten och en tredjedel utanför tätorten i Boden. När det gäller tätorten vill vi se hur folk uppfattar att hämta i iboxen jämfört med hos ett ombud eller få paketen hemlevererade. På landsbygden vill vi se om vår idé, att korta ned sträckorna för människor att hämta och lämna paket fungerar, säger Thomas Backteman.

Han tycker det är viktigt att poängtera att iboxen själva inte kommer att köra några egna paket till boxarna.

– Vi äger bara boxarna och sedan erbjuder vi boxarna till alla de tolv transportföretag som finns i Sverige. Från början är det bara möjligt att hämta paket och returnera paket från boxarna.  Skicka paket kräver exempelvis att Schenker, DHL och Postnord anpassar sina system, vilket vi inte har någon kontroll över. I dagsläget har vi avtal med fyra transportföretag men inte än med Postnord som i dag har 80 procent av marknaden.Den biten jobbar vi med, säger Backteman.

Några aktuella platser utanför centrumkärnan är Sävast, Unbyn, Sörbyn, Gunnarsbyn och Hamptjärnmoran.

Plåtskåpen kräver inget bygglov.

– Vi har varit i kontakt med Bodens kommun om utplaceringen.  Boxarna står utomhus för att man ska ha tillgång till dem dygnet runt. Boxen är en enkel konstruktion utan värme så givetvis så finns det begränsningar vad man kan skicka till skåpen. Vid hämtning legitimerar man sig via BankID i telefonen och får en kod för att öppna skåpen.

– Vi ska ställa ut skåpen och förhoppningsvis få bra beläggning. Får vi inte det så flyttas skåpen till andra lägen där folk vill hämta och lämna paketen, säger Backteman.

Jenny Engström, verksamhetsledare i Råek gillar iden med leveransboxar på landsbygden.

– Det finns många frågor så klart men det är en fantastisk nyhet för landsbygden.  Att kunna hämta paketeten närmare hemmet och ännu bättre om det kan ske dygnet runt, säger Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!