Enligt henne har Bodens kommun ännu inte fått det formella beskedet eftersom Myndigheten för Yrkeshögskola önskade ett förtydligande om kommunens urvalsprocess vid antagning, vilken sker om det finns fler sökande än det finns platser.
–Jag har däremot på telefon via en handläggare fått veta att vi ska få två nya utbildningsomgångar med 28 platser per omgång. Varje omgång motsvarar 300 högskolepoäng och innebär 1,5 års studier.
De andra två kommunerna som fick lokförarutbildning var Ängelholm och Göteborg.
– De har något kortare utbildningar som motsvarar 220 poäng. Kommunerna får statsbidrag per elev för att finansiera utbildningen, säger Hansson.
Just nu pågår den lokförarutbildning i Lärcentrums lokaler som startade under hösten 2017 med 24 deltagare. Den ansvarar utbildaren TCC för.
– Vi hoppas det blir samma utbildare då vi sedan många år har ett bra samarbete.
Läs mer: Test gick som på räls för Ahmed
Läs mer: Sköterskan bytte spår
Lokföraromgången som kördes igång för ett halvår var den sista på tidigare tilldelningsbeslut.
– Tilldelningen bygger ju på att det fortfarande finns ett behov hos branschen att anställa lokförare. Lokförarutbildningen har funnits ett tag och är en viktig del i Lärcentrums verksamhet, säger Helena Hansson.
Det som är speciellt med nuvarande lokföraromgång är att man tagit in några deltagare med utländsk bakgrund som klarat intagningsproven.
– De fyra utlandsfödda deltagarna blir lite grand pionjärer och har blivit mycket väl omhändertagna av sina handledare. Vi har också dragit lärdom sedan starten och måste bli bättre på att marknadsföra utbildningen mot de som är nyanlända/andraspråkspersoner.
– Just nu är elevgruppen på skolan för teoristudier, men snart kommer de att gå ut på olika arbetsplatser för praktik eller lärande i arbete (lia).
Chansen att få jobb som lokförare är god?
– Den är mycket god. Jag tror att alla elever utom en som vi examinerade senaste omgången hade jobb innan vi ätit avslutningsmiddagen.
Utbildningen skapar inte mer jobb i länet utan utbildningen finns för att tillgodose det behov av arbetskraft som finns både i Norrbotten och i resten av landet.
– Den utbildning som vi kör i Boden däremot omfattar mer studiepoäng än på andra ställen just för att vi anpassat utbildningen. Att köra tåg i norra Sverige ställer högre krav dels på grund av hårdare klimatförhållande, men också utifrån att det finns många olika trafikeringssystem.