Boden får behålla polishelikoptern

Polishelikoptern i Boden blir kvar, men Rikspolisstyrelsen fortsätter diskussionen om vilka räddningsuppdrag som kan övertas.- Blir det samverkan kan den på sikt hota vår framtida existens, säger Stig Henriksson, baseringschef på polisflyget i Boden.

Än lyfter polishelikoptern i Boden. En oro finns framöver om Sjöfartsverket kommer att överta räddningsuppgifter som i dag sköts av polisflyget.FOTO: Göran Ström

Än lyfter polishelikoptern i Boden. En oro finns framöver om Sjöfartsverket kommer att överta räddningsuppgifter som i dag sköts av polisflyget.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2011-11-03 18:59

Polisflyget i Boden har i dag fyra piloter, en tekniker och en av landets sex polishelikoptrar. De övriga finns i Stockholm, Göteborg och Östersund. Nu är det beslutat att det ska beställas en sjunde polishelikopter.

- Så Östersund som var hotat får nu behålla sin helikopter och det är klart att Malmö öppnas igen som baseringsort, säger Stig Henriksson, polisflyget i Boden.

Fler flygtimmar frigörs
Den andra delen som rör polisflygets framtid handlar om att anställa 15 helikopteroperatörer, enbart till storstadsregionerna. Dessa operatörer ska sköta den tekniska utrustningen, som till exempel värmevideokameran. Fler operatörer betyder att helikoptern inte behöver bemannas med två piloter vilket innebär att man frigör fler flygtimmar.

- Med hjälp av operatörerna får vi en stabilare dygnetruntverksamhet. I första hand ska den verksamheten införas vid baseringen i Stockholm och därefter vid baseringen i Göteborg, säger Lena Tysk, biträdande avdelningschef på rikspolisstyrelsen.

Utökad samverkan
Av beslutet framgår också att Rikspolisstyrelsen ska se över förutsättningarna att nå en överenskommelse med Sjöfartsverket. Enligt Lena Tysk kan polishelikoptern i Boden men även de andra som finns bli föremål för en utökad samverkan med Sjöfartsverket i framtiden. Det innebär att Sjöfartsverket kan bistå polisen vid efterforskning av försvunna personer och fjällräddning.

Mer fredande
- Utredningsarbetet ska fortsätta. Sjöfartsverket har fjällräddning och räddningstjänst på sina helikoptrar vilket innebär att vi kan ha våra helikoptrar mer fredande för vår verksamhet. Det ingår också i uppdraget att bedöma om ett ökat samarbete med Sjöfartsverket påverkar nuvarande baseringars status och placeringar, säger föredragande Lena Tysk.

Baseringschefen Stig Henriksson tycker att man i dagsläget inte behöver känna sig orolig för polishelikopterns framtid i Boden.

Vill få operatörer
- Jag tycker beslutet blev varken upp eller ned för Boden men visst är det positivt att vi är kvar. Givetvis borde vi väl även få operatörer till Boden och Östersund också, säger Stig Henriksson.

I dag består 45 procent av Bodenhelikopterns uppdrag av räddningsaktioner av olika slag.

Farhågor om framtiden
- Givetvis ska det ske samverkan i allmänhetens tjänst. Men får vi en till aktör så innebär det givetvis mindre jobb för oss och då finns ju farhågor om framtida neddragningar. Det finns ju alltid en oro att det kan bli något negativt.

- Men än så länge känner jag mig lugn. I dag står det bara i beslutet att diskussionerna ska fortsätta, säger Stig Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om