När man är utbildad sjuksköterska får man söka en sådan här specialistutbildning på universiteten. I dag har kommunen 46 årsarbetare, både heltider och deltider av sjukskötersketjänster. Akademisk specialisttjänstgöring (AST) är en satsning för att fylla kompetensbehovet inom hälso- och sjukvård.
– Det har varit många givande möten med Vårdförbundet under hösten, vilket nu har lett fram till ett kollektivavtal gällande Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, säger Maria Persson, chef för hälso- och sjukvården.
Specialistutbildningarna som kan bli aktuella är distriktssköterskeutbildning, specialistsjuksköterska psykiatri, och specialistsjuksköterska vård av äldre. Det är olika längd på utbildningen som 60 eller 75 poäng. En termin räknas som 30 poäng.
– Det som kommunen skulle behöva är att fler av sjuksköterskorna har distriktsjuksköterskeutbildning vilket 8 av 13 har i dag av de anställda, säger Maria Persson, chef för hälso- och sjukvården.
Persson får också frågan om det funnits diskussion att de som får utbildningen också gör det med ett bundet löfte att jobba kvar i kommunen.
– Ja, vi hade en dialog om det från början men uteslöt det. Nu har vi förhoppningar att de vill stanna kvar hos sin arbetsgivare och börjar så här. Vi har inte sagt antalet som är aktuella för utbildning ännu utan vi ska titta fortlöpande på, säger Maria Persson.
Bodens kommun kommer genom avtalet att ytterligare höja kompetensen för den hälso- och sjukvård som ges till brukare och bli en attraktiv arbetsgivare då det är få kommuner som ger den här möjligheten till sina anställda.
– Vi vill visa att Bodens kommun är det. Så utbildningen känns som en viktig del i ett långsiktigt arbete, säger Anders Sundström (NS), vice ordförande i socialnämnden.
Socialchefen Catarina Liljeholm jämförde utbildningskostnaden med vad kommunen lägger ut i marknadsföring för att rekrytera chefer.
– Det blir ofta noll resultat eller ett kortsiktigt resultat. Då är det väl jättebra att investera i de som redan är våra, säger Liljeholm.
Boden blir den första i länet, inte i landet, där anställda får studera med bibehållen lön genom avtalet mellan vårdförbundet om AST. Kollektivavtalet slöts den 15 mars.
– Det var viktigt att få till ett avtal eftersom man kan söka en månad framåt till 15 april till de studier som startar till hösten, säger Persson.
Bodens kommun har också inlett en dialog med Kommunal om ett avtal där även undersköterskor ges möjlighet att utbilda sig till sjuksköterskor.
– Det är ett bristyrke så vi ser det här som en långsiktig plan istället för att ha de korta och inte så bra lösningarna som många har i dag, säger Liljeholm.
Får undersköterskorna också ledigt för att studera på arbetstid som sköterskorna får?
– Vi är inte färdiga med deras avtalsförhållanden utan vi ska inleda det nu, säger socialchefen.