Blomdahl historisk

Socialdemokraten Eivy Blomdahl blir Bodens kommunfullmäktiges första kvinnliga ordförande. Det slås också rekord med två kvinnor i presidiet.- Både roligt och hedrande med uppdraget, säger hon.

Bodens första kvinnliga fullmäktigeordförande blir Eivy Blomdahl (S). "Det ska bli spännande", säger hon.FOTO: LENA LEFFLER

Bodens första kvinnliga fullmäktigeordförande blir Eivy Blomdahl (S). "Det ska bli spännande", säger hon.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-28 06:00
Eivy Blomdahl tar över efter Åke Eltoft (M) efter 1 november. Socialdemokraten får också sällskap av Gunnel Notelid (V) som föreslås som andra vice ordförande och som vice ordförande återfinns moderaten Göran Höglund. Valen av den nominerade trion sker nästa fullmäktige.
Funderat på framtiden
- Det ska bli spännande. Jag satt faktiskt som vice ordförande i presidiet när Lennart Klockare var ordförande. Där lärde mig själva grunderna som sitter kvar någonstans i ryggraden, säger Eivy Blomdahl, 63.
Hon erkänner att hon faktiskt funderat mycket på sitt framtida politiska liv efter valframgången för de rödgröna.
- Det som är tråkigt att jag har mycket kvar att ge politiskt, men har åldern emot mig när det börjar hända intressanta saker.
Att vara fullmäktiges ordförande är ett förtroendeuppdrag. Eftersom Blomdahl företräder hela fullmäktige innebär det att hon får hålla en lägre profil i den politiska debatten.
- Det har jag inga svårigheter att göra. Det ska bli trevligt att representera Boden, säger Blomdahl.
"Vill inte avslöja något..."
Hon anser det möjligt att kombinera både landstings- och kommunpolitiska uppdrag. Eivy sitter i dag i landstingsfullmäktige och är ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen Mitt. Till helgen är det valkonferens i Luleå.
- Jag är nominerad till landstingsstyrelsen men det är många som vill in där, säger Eivy Blomdahl.
När det gäller kandidater till de tunga styrelseposterna som ordförande i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden kan det bli överraskningar.
- Jag vill inte avslöja något men tror att vi kan vänta oss mycket nya namn och det behöver inte alltid vara de som överst på listan, säger Torbjörn Lidberg (S).
Riksdagsmannen Leif Pettersson (S) står som tredje namn på socialdemokraternas fullmäktigelista. Han har i dag fullt upp med att sitta i fullmäktige och vara arbetarekommunsordförande. Christer Carlsson (S) satt med i den hårt kritiserade överförmyndarnämnden.
Strömbäck nekar
Trots hans år som ledamot i socialnämnden kanske den kritiken fäller honom som ny ordförande.
Gamle barn- och utbildningsnämndens ordförande Bosse Strömbäck vill heller inte uttala sig om nämndernas toppositioner.
Du kanske gör comeback själv i skolfrågor, som gammal Buf-ordförande?
- Nej, det är inte aktuellt, säger Strömbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om