Riskerar böter på 300 000 för ohälsosam arbetsmiljö

Det finns brister i arbetsmiljön hos privata äldreboendet Björknäsgården. Det konstaterar Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder. Annars hotas ägaren Norlandia med ett vite på 300 000 kronor.

Björknäsgården är ett privat äldreboende. Bodens kommun har ett avtal och hyr äldreboendeplatser av Norlandia  som driver boendet.

Björknäsgården är ett privat äldreboende. Bodens kommun har ett avtal och hyr äldreboendeplatser av Norlandia som driver boendet.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-12-14 17:28

Den 7 april inspekterade Arbetsmiljöverkets handläggare Björknäsgården, som drivs av Norlandia Care AB. De hittade då brister i arbetsmiljön. Bland annat det att arbetstagarna upplever att schemaläggningen och arbetstidernas förläggning medför en hög arbetsbelastning och en negativ inverkan på deras möjlighet till återhämtning och hälsa. 

Skyddsombud och arbetsplatsombud beskrev arbetstidernas förläggning som en bidragande orsak till att många i arbetsgruppen inte orkar jobba heltid utan istället väljer deltid. Arbetsplatsombudet uppgav att när personal valt att jobba deltid har de lika många arbetsdagar, men kortare arbetspass, vilket påverkar möjligheten till återhämtning. De korta arbetspassen är förlagda till morgon och kväll då arbetsbelastning på avdelningarna är som högst i form av många arbetsuppgifter.

Skyddsombud och arbetsplatsombud upplever att många anställda slutat vid Björknäsgården på grund av arbetstiderna. Arbetsgivarens svar vid inspektionen är att de genomfört vissa schemaförändringar men att detta inte har gjort någon skillnad. Undersökningen som arbetsgivaren gjort av äldreboendets sociala och organisatoriska arbetsmiljö omfattar inte arbetstidens förläggning för medarbetarna. De har inte kunnat redovisa hur de bedömt risker för ohälsa kopplat till arbetstidernas förläggning eller någon handlingsplan som beskriver åtgärderna, bara att det ska göras en.

Arbetsgivaren, i detta fall Norlandia Care AB, har alltid ansvar för arbetsmiljön och de anställda har rätt till en bra arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket. Därför har myndigheten valt att förlägga bolaget med ett vite av 300 000 kronor för att Norlandia ska genomföra en riskbedömning av arbetsmiljön och en skriftlig handlingsplan. Av den ska det framgå vem som bär ansvar för åtgärderna, när de ska vara genomförda och när resultatet av åtgärderna kan kontrolleras. 

Norlandia har på sig till den 17 mars. Om bolaget inte är nöjd med vitesbeslutet går det att överklaga till förvaltningsrätten.

 Ärendet har avgjorts av sektionschef Nadja Lukin, Arbetsmiljöverket Region Nord.

– Beloppet 300 000 kronor i vite sätts utifrån vilka krav och brister som hittats, hur allvarliga dessa är och hur fort detta ska åtgärdas. Det är allvarligt om arbetsgivaren inte ser över sin arbetsmiljö för sina arbetstagare och säkerställer att ingen skadas, dör eller drabbas av ohälsa på grund av arbetet, säger Lukin.

 Hur ser Norlandia på vitet?

– Det är rutin att Arbetsmiljöverket vid föreläggande har med vite. Anledningen till att ärendet gick till föreläggande beror på ett missförstånd vid överlämning från vikarierande chef när ordinarie verksamhetschef återgick i tjänst. Detta gjorde att svaren till Arbetsmiljöverket blev försenade och inte kunde avges vid deras besök i september, säger Torbjörn Carlbom, kommunikationschef på Norlandia.

 Vad gör ni nu?

– Vi har anlitat en extern leverantör som kommer att göra en fördjupad undersökning av den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön vid Björknäsgården. Resultatet ligger sedan till grund för det fortsatta arbetsmiljöarbetet.

Ni kan överklaga?

– Det finns ingen anledning. Ärendet är av rutinartad karaktär och efterfrågade åtgärder redan på gång. Det är helt normalt att en myndighet ger längre tid vid ärenden som detta, säger Carlbom.

Tidigare IVO-anmälan

Äldreboendet Björknäsgården, som drivs av Norlandia Care AB, har 126 lägenheter. IVO genomförde ett oanmält tillsynsbesök i juni 2022 sedan flera anmälningar gjorts. Tillsynen visade på allvarliga brister. Bristande journalföring, bristande avvikelsehantering, bristande utredning av en persons behov av hjälpmedel, bristande måltidsordning, vilket kan få allvarliga konsekvenser, samt bristande bemötande från personalen. IVO har i och med de påtalade bristerna avslutat detta tillsynsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!