Bistra tider för gymnasiet

Lärarförbundet tycker det är beklagligt att arbetsgivaren bara tittar på siffror vad gäller Björknäsgymnasiet.
- Skolan borde hellre göra en offensiv satsning, för att bli attraktivare och nå fler elever som i dag väljer andra skolor, säger Annika Samuelsson.

Arkivbild Björknäsgymnasiet

Arkivbild Björknäsgymnasiet

Foto: Pär Bäckström

BODEN2011-11-26 14:25

Bistra tider väntar Bodens barn- och utbildningsnämnd med 38 miljoner i underskott. Björknäsgymnasiet beräknas gå 9,4 miljoner, 9,1 miljoner och 6,7 miljoner i underskott de tre närmaste åren. Gymnasieskolan har i dag en personalorganisation som är dimensionerad för 1 100 elever. Nästa år är antalet 860, enligt arbetsgivaren. För en tid sedan skedde uppsägning av 11,8 lärartjänster. Skolan har även för stora lokaler.

- Barn- och utbildningsförvaltningen har en turordningskrets, vilket innebär att även de som inte är anställda på Björknäsgymnasiet kan beröras, säger Samuelsson.

"Spara på lokaler"
Gymnasiechefen Vivianne Lindgren, som tillträder i december, ska ta fram besparingsåtgärder.

- Det måste vara bättre att spara in på gymnasiets lokaler än personal. Facket anser det fortfarande beklagligt att arbetsgivaren bara pratar siffror och inte värnar om den väldigt höga behörigheten som lärarpersonalen har på Björknäs. I dag är medelåldern relativt hög, men pensionsavgångarna ligger inte inom de närmaste åren, säger Samuelsson.

Enligt henne innebär den nya behörighetsförordningen och lärarlegitimationer att det är ännu viktigare att ha behörig personal.

Övergångsperiod
- För att ansvara för undervisningen eller betygsättningen måste man vara legitimerad. Med legitimationen ska jag kunna arbeta, men kan inte vara den ytterst ansvariga. Det finns ett annat regelverk för yrkeslärare. Det betyder att det är ännu viktigare med den redan behöriga personalen man har. Vi pratar om en övergångsperiod fram till 2015 med de nya reglerna, säger Samuelsson.

Om elevantalet sjunker kan man ju inte behålla lärare trots behörighet?
- Jag tycker att arbetsgivaren måste tänka offensivt. I dag läser många från Boden i andra kommuner. Vi har tidigare lyft satsningar som egna datorer till eleverna. Vårt gymnasium kan bli attraktivare genom en bättre marknadsföring som på sikt ger fler elever, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om