Birgit Engström är numera en välkänd profil i Boden. Hon är dotter till en av dem som dömdes i den så kallade Enbom-affären.
Hon berättar att hon tidigare inte haft nån erfarenhet av hemtjänsten. Nu har hon det genom sin väninna.
– Jag trodde inte det var så här. Jag har alltid tyckt att det är något fantastiskt att man åker hem till folk och tar hand om dem.
Egentligen , poängterar hon, är det inte något fel på hemtjänstinsatserna. Det hon reagerar på är under vilken stress dessa insatser ska utföras av personalen.
Hennes väninna har besvärligt i knä, höft och rygg.
– När hela kroppen gör ont går det inte så fort, säger Birgit Engström.
Hon beskriver en morgon. Personalen parkerar om de hittar någon plats, letar fram koden till ytterdörren om de inte har nyckel, hänger av sig kläderna och hjälper vårdtagaren med onda knän och värkande kropp ur sängen. Sedan in på toa. Däremellan sätts grötkoket igång, medicinen plockas fram, sängen bäddas. Gröten är klar och sätts fram. Frukosten dukas bort mer eller mindre orörd och sedan är det påklädning. Kanske måste stödstrumpor på och ben och fötter smörjas före.
– Ja, det finns hur mycket som helst som skulle göras på 25 minuter. Det är struntprat att insatserna inte är tidsbestämda, för det skulle inte gå att planera jobbet annars. Men personalen får inte prata tid, och gör det inte heller. Den är lojal.
Birgit Engström såg sin väninna bli sämre och sämre.
– Hon blev sittande där ensam i hemmet, åt inte. Det var bedrövligt att se.
Birgit krävde en förändring. Det blev möte med kommunens biståndshandläggare och väninnan får nu drygt dubbelt så mycket tid.
– Skillnaden är markant. Hon är mycket lugnare och orkar mer. Hon har själv sagt att det är så mycket bättre när personalen inte behöver rusa iväg innan den knappt kommit in. Nu orkar hon till och med titta på teve på kvällarna.
Maten är mycket viktig, påpekar Birgit Engström.
– Alla kan inte äta den här färdigbeställda maten. Kommunen har tagit bort möjligheten att laga mat. Kom inte med argumentet att andra kommuner har gjort likadant. Andras gärning är inte er lag, säger Birgit Engström med adress till Bodens kommun.
Hon önskar en dialog med kommunalråd och socialchef om vilken hemtjänst gamla ska få på ålderdomen. Förändras inte tidsjakten bedömer hon att ingen heller vill ta på sig hemtjänstjobb.
– Vem vill ha ett jobb där man tvingas gå hem med dåligt samvete trots att man inte hunnit äta för att man måste hjälpa andra?