Biogasmack har öppnats i Boden – Luleå näst på tur

Boden är den första kommun i Norrbotten där privatpersoner kan tanka biogas. En publik tankstation har nyss öppnats i centrum och nu byggs det även i Piteå och Luleå också.

En tankstation för biogas har öppnat för allmänheten i centrala Boden.

En tankstation för biogas har öppnat för allmänheten i centrala Boden.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-10-18 11:51

Granne med Lidl och Dollarstore ligger den nya tankstationen som öppnade i oktober. Här kan både kommunens fordon och privata bilar fyllas med biogas som har utvunnits av matavfall, avlopp och slam från Bodens reningsverk.

– Vi har avtal med alla kommuner i Norrbotten om att de ska skicka sitt matavfall till oss i Boden, berättar Jan Lundberg, avdelningschef för vatten och avlopp i Bodens kommun.

Sedan tio år tillbaka har lokaltrafikens bussar och kommunens bilar tankats med biogas ute vid reningsverket, som ligger sex kilometer från centrum. Även en och annan privatperson och företagare har hittat dit, berättar han.

Men nu har kommunen slutit avtal med det privata företaget Nordic gas som via sitt systerbolag PolarGas ska få köpa gas från reningsverket för att sälja vidare på en publik biogasmack. Det är en automatstation och privatpersoner betalar med ett vanligt bankkort.

Biogas räknas som det mest miljövänliga bränslet som finns, berättar Jan Lundberg. Det är ett helt förnyelsebart bränsle som framställs av biomassa.

Det vanligaste sättet att framställa biogas är genom rötning. Mikroorganismer bryter då ner avfall och annat organiskt material i syrefri miljö. Processen används för att behandla slam från reningsverk, matavfall, gödsel och olika restprodukter från exempelvis livsmedelsindustri eller jordbruket. 

Biogas kan användas till produktion av värme och el eller som fordonsgas. Användning av biogas som fordonsbränsle leder till kraftigt minskade koldioxidutsläpp och sänker dessutom utsläppen av andra skadliga ämnen, jämfört med bensin och diesel, vilket ger en bättre stadsmiljö och minskad försurning.

Flera stora biltillverkare säljer idag hybridmodeller som kan tankas både på bensin och biogas. 

– För bilisten blir det billigare att köra på biogas än på bensin, berättar han.

Ett kilo biogas i Boden kostar på den nya tankstationen 17,50 kronor och motsvarar energivärdet av 1,4 liter bensin.

Jan Lundberg ser enbart fördelar med att tanka biogas, eftersom det produceras i en cirkulär, klimatvänlig process.

– Även de rötrester som kommer ut från reningsverket under produktionen kan tas tillvara som biogödsel i jordbruket, berättar han, men dit har Bodens kommun inte kommit än.

Det finns totalt 280 anläggningar runt om i Sverige som producerar biogas, drygt 200 publika tankstationer och ytterligare ett 60-tal ickepublika tankstationer för bland annat bussar.

– De kommunala bussarna i Boden går på biogas och de går jättebra. LLT har också ett antal. Det är en beprövad teknik när det gäller bussar, men även nästan alla kommunala bilar går på gas i Boden, berättar Jan Lundberg.

Skulle biogasen räcka till en större marknad i Boden?
– Eftersom vi tar in allt matavfall från hela Norrbotten nu, så finns det nu en produktionskapacitet som är högre än efterfrågan i nuläget, så det skulle kunna växa.

Hans Kättström driver det privata företaget PolarGas som har satt upp tankstationen i Boden och snart även i Luleå.

– I Luleå delar vi tomt med OKQ8 och väntar på klartecken från Räddningstjänsten att få öppna, vilket vi hoppas ska kunna ske nästa månad. Sedan ska vi bygga en i Piteå också.

Tankstationen för biogas i Luleå ligger vid macken nära rostbollsrondellen.

Sedan tidigare har LLT i Luleå en tankstation som hans företag också har byggt, men den är inte öppen för privatbilister.

Biogas i Sverige

Den totala biogasanvändningen i Sverige 2020 uppskattas till drygt 4 TWh. 

Den svenska produktionen var 2,2 TWh där merparten av biogasen uppgraderas (65 procent) främst som fordonsbränsle. Samtidigt producerades 3 miljoner ton näringsrik rötrest varav 87 procent användes som gödningsmedel i jordbruket.

Totalt 4 TWh biogas användes i Sverige 2018.

Det finns totalt 282 anläggningar i Sverige som producerar biogas. 

Nära hälften av anläggningarna är avloppsreningsverk.

Källa: Energigas.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!