Det har varit många turer med Medborgarhuset, som köptes av SBB för 30 miljoner för att man lovade en renovering värd 68 miljoner (se faktaruta)., Nu blir den inte av i närtid, eller de närmaste tre åren. Kfu-nämnden har fått signaler från samhällsbyggnadsförvaltningen att man ställt in renoveringsplanen.
– Vi har pratat om Medborgarhuset och den framtagna mötesplatsutredning 2019. Men vi har inte riktigt satt detaljerna hur medborgarhuset ska utnyttjas eller byggas.
– SBB:s pott på drygt 70 miljoner är vad de lovade investera i huset. Potten är dels baserat på våran egen bestämda status i fastigheten och dels på den utredning som de gjorde. Det finns stora framtida investeringsbehov i fastigheten men nu har det gått flera år, säger Jonas Johansson, stf fastighetschef Bodens kommun.
Enligt Jonas Johansson debiteras kommunen en grundhyra som hyresgäst i dag.
– Hyran kommer sedan att öka i takt med att investeringar görs för att sedan hamna på den hyra som gjordes upp. Så länge vi inte gör något i huset så är det inte en jättebra affär för SBB. Det som är viktigt för mig på Fastighets är att inte börja bygga något som vi sedan får riva, eller att vi bygger något som vi inte behöver. De största kostnaderna för huset är luft, tillgänglighet och brand. Det är dyrt att jobba med, säger Johansson.
Vem är det som bromsar renoveringen är det ni eller SBB?
– Ja, om vi uttrycker oss diplomatiskt så har det väl inte visats något större intresse från någon av parterna att komma igång med ombyggnationerna just nu.
Kfu-avdelningens chef Staffan Eklund har ställt frågan flera gånger när renoveringen ska komma igång.
– Det känns givetvis inte bra med byggstopp men vi kan inte påverka situationen. Men de behov som finns i huset så kommer sannolikt inte 69 miljoner kronor att räcka till särskilt mycket till de som är kopplat till specifika utrymmen och lokaler.I de lokaler som kultur-fritid hyr kommer vi att få föra upp egna investeringsbudgetar om vi vill ha förändringar i de lokalerna, säger Eklund.
Han och kfu-nämnden var en sväng i Folkets Hus lokaler i onsdags för att titta på lokalerna själva.
– Det var bra för alla har fått en bild av det här. Det som sticker ut här är den gamla bowlinghallen som stått tom sedan 2008. Vi behöver titta på vad den ska användas till i framtiden. Vi saknar bland annat replokaler för ungdomar i lokala band.
Byggstoppet påverkar givetvis också den upphandling som skulle ha varit klar vad gäller driften av biosalongen.
– Vi kommer att göra ett omtag vad gäller upphandlingen av driften. Vi låter Folkets Hus behålla sitt gamla avtal till årets slut. Vi kommer också att förbereda för en direktupphandling där vi frågar tre intressenter. Det nya avtalet som kommer att bli treårigt kommer då att börja gälla från 2024, säger Eklund.
Kfu-nämndens ordförande Lena Pantzare(S) kommentar till beslutet är att man behöver få bättre koll vad huset ska användas till.
– Det är det vi ska titta nu på. Vi kan inte heller erbjuda den som tar över driften ett rivningsavtal utan att det måste bli ett längre avtal för att någon ska vara intresserad, säger Pantzare.