Beslutet: avvisning

Familjen Kosakov kom till Sverige för 1,5 år sedan. Nu ska familjen avvisas antingen till Uzbekistan eller Ryssland. - Både min pappa och min bror blev misshandlade hemma i Uzbekistan, säger Sanela Kosakova, 15 år.

Ledsna över avvisningsbeslutet. I förgrunden Emma Lindström och pojkvännen Eivir Kosakov, Sanela Kosakova och Alexander Kosakov. Bakom dem står kompisarna Emelie Nordborg, Feben Abraha och Emelie Bäck. Längst bak står lärarna Anneli Engström och Ing-Marie Widman. FOTO: Lena Tegström

Ledsna över avvisningsbeslutet. I förgrunden Emma Lindström och pojkvännen Eivir Kosakov, Sanela Kosakova och Alexander Kosakov. Bakom dem står kompisarna Emelie Nordborg, Feben Abraha och Emelie Bäck. Längst bak står lärarna Anneli Engström och Ing-Marie Widman. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-11-15 06:00
Även hon utsattes för hot av uzbekier. Familjen är ryssar och kristna. Pappa Alexander Kosakov beskriver att de har diskriminerats och ofta uppmanades att åka till Ryssland. När de skulle omorganisera på hans arbetsplats var han en av de första som fick sparken för att han är ryss.
Sanela och hennes tvillingbror Eivir utsattes för trakasserier, som kulminerade i misshandel av brodern. Det slutade med en sjukhusvistelse på två veckor.
- Vi hade också flera inbrott, men polisen gjorde ingenting.
Skydda barnen
I intervjun hos Migrationsverket uppgav mamman Razalija Kosakova att det är mutor som gäller om man ska ha hjälp av polisen.
Något som bekräftas av forskaren Johan Engvall på Uppsala universitet (se artikel intill).
För att skydda barnen flydde familjen till Sverige. Den hamnade i Harads. Sanela och Eivir går i skolan. Eivir spelar fotboll i Bredåker och vill bli proffs. Sanela drömmer om att få börja på Björknässkolan och utbilda sig till journalist.
- Både Sanela och hennes bror var inbundna när de kom, men har utvecklats till öppna, positiva och glada ungdomar. Sanela är mycket duktig i skolan, säger Anneli Engström, lärare.
Avslag
Både Alexander Kosakov och Razalija Kosakova arbetar här. De är noga med att redovisa för Migrationsverket vad de tjänar så att dagersättningen minskas.
De överklagade det första avslagsbeslutet men fick aldrig komma på muntlig förhandling i Migrationsdomstolen. Domstolen har nu avslagit överklagan och Migrationsverkets beslut om avvisning står därför fast.
Verket tror inte på familjen. Bland annat anser Migrationsverket att familjen inte gjort sannolikt att de har sitt ursprung i Uzbekistan och prövar därför familjen i första hand mot Ryssland.
Den språkanalys som verket har beställt drar dock slutsatsen att det är möjligt att föräldrarna har sin språkliga bakgrund i Uzbekistan.
Mobbning
Därför har deras asylskäl även prövats mot Uzbekistan, men Migrationsverket använder en UD-rapport från 2006 trots att UD har uppdaterat sin information.
Den misshandel som Eivir utsatts för och de trakasserier Sanela fick utstå bedömer Migrationsverket som mobbning. Inbrotten menar verket har utförts av kriminella och bedömer därför att familjen inte behöver skydd från staten.
För att få lämna Uzbekistan krävs tillstånd. Mutor krävs ofta för att få ansökningarna godkända, enligt Amnesty. Familjen lämnade därför landet utan tillstånd. Migrationsverket medger att den som reser ut illegalt riskerar bötesstraff eller fängelse upp till fem år vid ett återvändande. Verket anser dock att familjen inte bevisat att de lämnat Uzbekistan illegalt.
Alexander Kasakov säger att han varken kan äta eller sova, och att situationen känns hopplös. Sanela berättar att hon grät hela natten när de fick beskedet. Ingen i familjen vill återvända på grund av rädsla för nya och förvärrade repressalier.
Vill hjälpa
Emelie Bäck är klasskamrat med Sanela och Eivir. Hon menar att hon inte kan sätta sig in i deras situation, men säger att det inte kan vara roligt att bo i ett land där man inte är fri.
- Att sedan komma till ett annat land där man trivs med sina nya kompisar, då är det jättehemskt att tvingas tillbaka.
Anneli Engström säger att de på skolan vill försöka att hjälpa familjen, så att den får stanna i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om