Beslut om lyxhotell närmar sig

Kommunfullmäktige väntas klubba igenom detaljplanen för lyxhotellet vid Brännastrand den 24 februari. Men först måste kommunen få grönt ljus från Länsstyrelsen och hantera över 50 skrivelser från privatpersoner som vill stoppa projektet.

Visionsbild över det planerade hotellet vid Brännastrand. Den 24 februari väntas kommunfullmäktige klubba igenom detaljplanen för det kritiserade byggprojektet.

Visionsbild över det planerade hotellet vid Brännastrand. Den 24 februari väntas kommunfullmäktige klubba igenom detaljplanen för det kritiserade byggprojektet.

Foto: Martin Häller /Sweco Architects

Boden2025-01-09 00:01

Planerna på det 35 meter höga hotellet har kritiserats sedan projektet presenterades 2021. Kritiken har främst handlat om att åttavåningsbyggnaden kommer orsaka skuggning för närboende och att naturområden intill Bodträskån riskerar att förstöras.

Efter kritik från boende presenterades 2024 ett nytt förslag där hotellet placeras på andra sidan om restaurangen M/S Bränna och svänger från Östra Strandvägen upp mot centrumkärnan längs Kungsgatan. När detaljplanen skickades på samråd fick kommunen ta emot 38 skrivelser där en stor del kom från privatpersoner som vill stoppa projektet. När detaljplanen låg ute för granskning 29 november till 20 december inkom ytterligare 17 skrivelser med synpunkter från privatpersoner.

undefined
Visionsbild över det planerade hotellet vid Brännastrand. Den 24 februari väntas kommunfullmäktige klubba igenom detaljplanen för det kritiserade byggprojektet.

Kritiken har fortsatt främst handlat om försämrad utsikt, skuggning och förminskning av grönområdet. Det finns även synpunkter på att marken är förorenad. Provtagning av jord och grundvatten har visat förhöjda halter av bly och PAH:er som överstiger det generella riktvärdet. Bodens kommun har därför kompletterat detaljplanen med villkor om startbesked för byggprojektet.

Sofia Bergvall är planarkitekt och produktionsledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Det är inga stora mängder vi har hittat men Bodens kommun har lagt in det som en planbestämmelse att det måste tas bort innan man börjar bygga på platsen, säger hon.

undefined
Sofia Bergvall, planarkitekt och produktionsledare vid Bodens kommun.

När det gäller upphävande av strandskyddet väntar Bodens kommun på ett slutgiltigt yttrande från Länsstyrelsen.

– Senast den 15 januari ska vi få ett beslut från dem och då får vi se om de kan godkänna det eller inte, säger Sofia Bergvall.

Tanken är att detaljplanen ska antas av kommunfullmäktige 24 februari. När det blir grönt ljus för att sätta spaden i marken är dock oklart. Med anledning av den mängd synpunkter som inkommit från privatpersoner under samråds- och granskningsskedet så pekar mycket på att kommunfullmäktiges eventuella beslut kommer att överklagas.

– Det är mycket troligt att det blir så och då är det Mark- och miljödomstolen som tar upp ärendet, säger Sofia Bergvall. 

Lyxhotellet som kommer ha 150 rum och 300 bäddar har även fått tummen upp av besöksnäringen i Boden som välkomnat satsningen. Byggprojektet har också beskrivits som positivt för Bodens nedre stadsdel. 

Planprocessen

Startskede
På beställning från exempelvis markägare beslutar kommunen om en detaljplan ska upprättas och ger samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att starta planprocessen.

Planprogram
I vissa fall upprättas ett planprogram. Planprogram redovisar översiktligt förutsättningar och visioner för ett större område. Planprogrammet kan exempelvis visa strukturen för bebyggelse, vägnät och grönytor.

Samråd
Ett första förslag tas fram. Förslaget kommuniceras med berörda sakägare, länsstyrelsen, kommunala nämnder och förvaltningar samt statliga myndigheter. "Kungörelse". Berörda fastighetsägare med flera underrättas per brev var utställningen äger rum. En detaljplan består av en plankarta med bestämmelser. Till varje detaljplan hör en planbeskrivning som förklarar syftet med planen och på vilket sätt den ska genomföras. Detaljplanen ska ställas ut under minst tre veckor, under denna tid kan alla som har synpunkter framföra dessa skriftligen till samhällsbyggnadskontoret.

Samrådsredogörelse
Synpunkter som framförts under samrådsskedet sammanställs i en samrådsredogörelse. Planförslaget bearbetas med hänsyn till synpunkterna. 

Granskning
Det bearbetade förslaget ställs ut för granskning. En underrättelse skickas ut till berörda fastighetsägare med flera per brev var utställningen äger rum. Detaljplanen ska ställas ut under minst två veckor, under denna tid kan alla som har synpunkter framföra dessa skriftligen till samhällsbyggnadskontoret.

Granskningsutlåtande
De inkomna synpunkterna redovisas tillsammans med kommentarer i ett granskningsutlåtande.

Antagande
Detaljplanen antas av Kommunfullmäktige (KF), i vissa fall av Miljö- och byggnadsnämnden (MBN). Beslut om antagande skickas till länsstyrelsen samt till de som haft synpunkter som inte tillgodosetts.

Överklagan
Kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan överklagas till Mark- och miljödomstolen. Överklagandet ska dock skickas till kommunen som i sin rättidsprövning avgör om överklagandet har kommit in i rätt tid innan kommunen skickar överklagandet och handlingarna i ärendet vidare till Mark- och miljödomstolen. När ett överklagande har kommit in till kommunen måste kommunen handlägga det på ett visst sätt innan det kan skickas vidare till domstolen.

Källa: Bodens kommun

Karta: M/S Bränna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!