Befäl befann sig i riskområde under skjutövning Lomben i övrig grafik

Ett befäl gick in i området där det sköts skarpt och en soldat avlossade ett vådaskott. De två tillbuden inträffade när pansarbataljonen på I 19 övade på Lombens skjutfält utanför Kalix.

BODEN2010-04-06 06:00
Arbetsmiljöverket fick in anmälningar i måndags. Tjänsteförrättande utbildningssäkerhetsofficern Arne Kohkoinen har pratat med berörda som var med på bataljonsövningen.
- I 19 gör också egna interna utredningar, säger han.
Båda tillbuden inträffade kvällstid. Befälet som befann sig i riskområdet för skarpskjutning skulle förbereda för en kommande skjutning som han skulle hålla.
Befälet pratade med personalen som arbetade ute på skjutfältet och uppfattade att han kunde köra ut på fältet. Då var det ett tillfälligt uppehåll i skarpskjutningarna.
- När befälet varit ute på fältet ett tag så hörde han hur det sköts. Befälet ringde upp skjutledaren och fick reda på vad som hände. Skjutningarna avbröts på en gång när det stod klart att befälet befann sig innanför riskområdet, säger Arne Kohkoinen.
Missförstånd
Enligt utbildningssäkerhetsofficeren så valde inte befälet den korrekta anmälningsvägen.
 -Nej. Befälet har uppgivit att det berodde på ett missförstånd.Han gick via säkerhetscentralen som bara är ansvarig för yttre säkerheten utanför skjutfältet, säger Arne Kohkoinen.
Befälet hade kunnat skjutas ned?
- Ja, men som tur hände inte det. Han hade en kulle mellan sig och enheterna som sköt skarpt. Det var ingen omedelbart fara men ändå som vi ser ett allvarligt tillbud. Efter händelsen kommer vi inför nästa övning att ta upp de bestämmelser som gäller. Det vill säga att all in- och utpassering ska gå via den ansvarige skjutledaren som har kontrollen på personal som åker in på skjut-
fältet, säger Arne Kohkoinen.
När det gäller soldaten så hade skjutningarna avslutats när vådaskottet inträffade. Orsaken var att soldaten inte hade genomfört patron ur innan han skulle rengöra pipan på sitt vapen.
- Efter rengöringen genomförs alltid en funktionskontroll vilket innebar blindavfyrning av vapnet. När soldaten gjorde det avfyrades ett skott mot marken framför honom. Soldaten var djupt ångerfull efter händelsen. Vi ser den som ett handhavandefel, säger Arne Kohkoinen.
Har försvaret fått anmäla fler tillbud?
 -Jag tycker snarare att det blivit mindre. Oftast är det inte fel på regelverket utan det handlar mest om mänskliga faktorn när det inträffar något, säger Arne Kohkoinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om