Som de flesta branscher påverkades bärhandeln negativt av restriktionerna under pandemin för fyra år sedan. Sedan kom kriget i Ukraina 2022 med fortsatt negativ påverkan på branschen. Inför årets säsong förstärkte Migrationsverket granskningen av de thailändska bemanningsföretagen. Anledningen var indikationer på dåliga arbetsvillkor i form av arbetstid och ersättning.
Fram till vecka 30 har 2 545 ansökningar om arbetstillstånd från bärplockare inkommit till Migrationsverket. 2 443 ansökningar har fått avslag och 1 272 har beviljats efter överklagan till Migrationsdomstolen.
Det kan jämföras med 2023 då 5 372 arbetstillstånd beviljades av närmare 6 000 ansökningar från bärplockare.
– Vi ser positivt på att vår granskning och hantering av ärendena resulterat i åtgärder från arbetsgivarnas sida, så att de tänkta arbetstagarna får sina villkor uppfyllda, kommenterade tidigare Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.
Andreas Renberg är vd och ägare av Svantes vilt och bär i Harads.
– Vi har köpt lite hjortron i år men ingenting annat. Det finns inga bärplockare så det går inte att hålla på med bärhandel längre, säger han.
Andreas Renberg tror att det som startade med pandemin 2020 kan innebära slutet för bärhandeln. I alla fall som handeln sett ut under en lång tid. I stället ser han framför sig en tillbakagång till hur handeln såg ut förr i tiden. Innan bemanningsföretagen.
– Vi har jobbat med fria plockare och de kommer ju inte hit längre. Vi har inga bemanningsföretag utan de som vill får sälja till oss. Vi har inga direkta krav och de behöver inte ställa krav på oss, vi köper det de vill sälja.
Han fortsätter:
– Just nu är det kaos och frågan är om det kommer att komma in några bär alls. Det har ju inte kommit några thailändare i år, bara ett fåtal bärplockare från Polen och öststaterna, säger Andreas Renberg.
Försörjningskrav
Den 1 november 2023 höjdes försörjningskravet för den som söker arbetstillstånd i Sverige. Alla som får beslut från och med 1 november 2023 måste ha en lön som uppgår till minst 80 procent av dagens medianlön. För tillfället är det 27 360 kronor. Det nya kravet på god försörjning gäller för uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete, om personen kommer till Sverige från ett land utanför EU/EES för att arbeta.