– Vår inställning är att vartenda barn i Sverige har rätt till en permanent bostad där barnet kan känna sig tryggt, vila och hämta kraft, säger hon.
Ämnet är angeläget och något Barnombudsmannen tagit upp i sin senaste årsrapport.
– Det är oerhört viktig för ett barns hela uppväxt. Vi menar att vi måste ha en nollvision för hemlöshet.
Trots det är det många tusen barn i Sverige som har en osäker boendesituation.
I Socialstyrelsens senaste kartläggning från 2017 handlade det om 24 000 barn som var i någon form av hemlöshetssituation.
– Det vi hör av barn vi har pratat med är att hela tillvaron ställs upp och ner. Ofta förstår barnen inte varför familjen har blivit vräkt. Föräldrarna kanske inte vill eller orkar förklara. Vi ser också att det ofta saknas en uppföljning för barn som blivit vräkta.
2007 satte regeringen upp en nollvision mot barnvräkningar. Från 2010 till 2017 gick antalet vräkningar, men sedan 2018 har de ökat igen.
I fjol berodde 87 procent av barnvräkningarna enligt Kronofogdemyndigheten på hyresskulder. Framförallt drabbades familjer med långvariga ekonomiska problem. I tre av fyra fall rörde det ensamstående föräldrar.
– Det handlar ofta om barn som redan lever i en ekonomisk utsatthet. Att bli vräkt eller tvingas flytta från sin bostad av andra skäl tar bort hela grundtryggheten när det gäller sammanhållen skolgång, kompisar, fritid, idrott – hela det sociala sammanhanget rycks undan, säger Elisabeth Dahlin.