För tredje året i rad arrangeras Bodendagen då PMU Second Hand lördagen 31 augusti skänker hela dagskassan till personer som har det svårt ekonomiskt i kommunen. Enligt samverkansavtal mellan PMU och Pingstförsamlingen i Boden så skänker Bodenbutiken tre dagskassor per år – en till Världens Barn och en dagskassa som vardera parter ansvarar för.
I år vill man prioritera två målgrupper:
- Barn och unga som lever i familjer med svåra ekonomiska förhållanden där bidrag kan ske i form av julklappar med presentkort för inköp av mat, kläder eller biljetter till bad, evenemang samt olika inköp utifrån trängande behov.
- Yngre vuxna under 25 år som har det svårt ekonomiskt. Till exempel ensamstående unga mammor eller unga personer som flyttar ut i sin första bostad utan möjlighet till ekonomisk hjälp hemifrån.
Det årliga arrangemanget har tidigare resulterat i en dagskassa på 68 000 kronor (2022) och 56 000 kronor (2023). Projektet genomförs tillsammans med socialförvaltningen i Boden som ansvarar för utdelningen av bidragen.
– Man berättade, som ett exempel från förra året, att en tjej hade fått ett par jeans och sagt "Åh vad härligt, nu kan jag vara som de andra i skolan", berättar Christer Holmgren, volontär PMU Second Hand.
Enligt Lena Vikström, teamchef socialförvaltningen i Boden, har det skett en kraftig ökning av barnfattigdomen i hela landet. Boden följer samma utveckling.
– Det behöver inte innebära att man lever på försörjningsstöd utan det finns väldigt många familjer som lever under svåra ekonomiska förhållanden utanför den grupp vi har på bidrag. Vi har inga siffror på det här men vi som jobbar med det ser att allt fler barn och ungdomar lever under knappa förhållanden. Speciellt barn till ensamstående föräldrar, säger hon.
Personalen på individ- och familjeomsorgen i Boden kommer i kontakt med många människor i olika skeenden i livet och kan se hur behoven ser ut. Med hjälp av pengarna från PMU Second Hand kan kommunen ge ett bidrag till det mest grundläggande sakerna.
– Till exempel barn som behöver idrottskläder eller barn som kanske behöver ett extra bidrag till examenskläder eller en begagnad cykel. Vi har hjälpt ensamma blivande mödrar med uppstart inför att barnet ska komma med allt det som man behöver köpa in. Det kan vara väldigt enkla saker som för många familjer är självklara, men långt i från för alla.
Lena Vikström menar att det blir en riskfaktor för barnets hälsa och utveckling när ekonomin stoppar delaktighet i idrottsaktiviteter.
– Samtidigt är det viktigt att vi är tydliga med att det här handlar inte om tusentals kronor utan om att underlätta för de här familjerna. Vi försöker dela det här rättvist och till så många som möjligt.
Kommunen är tacksamma över samarbetet med Pingstkyrkan som även bidragit med julklappar som delats ut till barn och ungdomar som har behov.
– Det är ett samarbete som vi värnar om, säger Lena Vikström.
Enligt Rädda Barnen lever vart tionde barn i familjer som är ekonomiskt utsatta, vilket betyder cirka 200 000 barn i Sverige. De lever antingen i hushåll med försörjningsstöd, vilket är samhällets yttersta skyddsnät för att klara de nödvändigaste levnadsomkostnaderna, och/eller har låg inkomststandard.