"Barn mår dåligt idag"
Sexuella trakasserier handlar om bevakning av könsgränser. På Brönjaskolan smygfilmades flickor av pojkar i omklädningsrummet.- Händelsen polisanmäldes och var oerhört kränkande för flickorna, säger socialpedagogen Marita Nilsson-Vennberg, Brönjaskolan.
Foto: Lena Leffler
- Vi är en mindre skola och jag tycker att vi fångar trakasserier ganska snabbt. Nu kommer elevantalet att minska med 34 elever till hösten vilket gör att det blir ännu lugnare i skolan.
Skolan hamnade dock i blickpunkten för sju månader sedan när det gjordes en polisanmälan för att pojkar filmat flickor med en kvarlämnad mobiltelefon i omklädningsrummet och spridit filmen vidare.
Sexuellt ofredande av flickor räknas ofta som normalt retfullt beteende bland pubertetsungdomar och det är inte ovanligt att pojkars dåliga beteende förringas.De fall som förekommer i skolorna handlar ofta om att pojkgrupper antingen psykiskt eller fysiskt ofredar flickor.
Kränkande
- Det som hände med filmningen i omklädningsrummet var oerhört kränkande för flickorna, men även pojkar har tagit illa vid sig av filmningen. Lärare är skyldiga att omedelbart reagera på sexuellt ofredande där de observerar det och ta det på tillräckligt allvar.
- Jag har själv haft uppe och informerat om händelsen på skolan där personalen försökt ge hjälp och stöd åt flickorna. Deras föräldrar har också varit otroliga med sina barn.Pojkarna har fått stöd av socialförvaltningen med samtal.
Enligt Marita Nilsson-Vennberg har Brönjaskolan haft verbala kränkningar även via nätet och telefon men varit förskonade från grövre våld på skolan. Däremot hör det till vardagen inom skolvärlden att flickor och pojkar kallas hora eller homo eller fula öknamn.
- Det är fräckt och grymt att kalla en kvinna för hora. Det är svårt att försvara sig mot eftersom den förnedrande och nedsättande betydelsen riktar sig specifikt mot det kvinnliga könet.
- Man kan inte förutsätta att barn och unga kan eller vågar berätta om sin upplevelse av det sårande och motbjudande beteendet. Pojkarna kallar varandra bögjävlar och ger knuffar. Flickorna ägnar sig mer åt tysta kränkningar. Jag tror däremot att man går över gränsen mer än vad man gjorde tidigare. Visst förekommer vardagsvåld.
- När man ser knuffar och slag ska man som vuxen reagera på det och säga ifrån. Jag tror alla lärare gör det på Brönjaskolan och snabbt tar kontakt med föräldrarna. säger Marita Nilsson-Vennberg.
Mår dåligt
Som anställd socialpedagog på Brönjaskolan tar hon hand om elever som har någon typ av sociala problem. Hon fungerar som samtalspartner för eleven och kontaktperson mot polisen, sociala och barnpsykiatrin.
Marita Nilsson-Vennberg tror att våldet och trakasserierna beror på att barnen och ungdomarna mår dåligt i dag.
- Pojkar som mår dåligt blir utåt-
agerande och behöver hjälp att bryta det mönstret. Tjejerna blir självdestruktiva, gör illa sig eller får ätstörningar, säger hon.
Hon frågade en elev en gång varför han trodde att ungdomarna tar till våld.
- Pojken svarade att det handlade om makt. Alla skulle bli rädda och att man själv inte ville visa sig svag. Då tar eleverna makten via våldet. Man slår alltid mot den som är lägre, säger Marita Nilsson-Vennberg.
Problemen som skolan nu brottas beror på allt sparande anser Marita Nilsson-Vennberg.
- Det har gjorts större barngrupper på förskolorna och vi har sparat för mycket med vuxna runt barnen. Det är vi vuxna som ledare som ska ta ansvar för våra barn. Största delen vill ju sina barns väl, men alla kanske inte har samma förutsättningar. Skolan och förskolan är viktig för föräldrar eller familjer som inte har förmågan att kanske knuta ihop familjen.
Prata mera
- Jag tror att vi måste prata mycket och ofta med eleverna, för det sås ett frö till förändring genom en ständig kommunikation. Jag tror också att man som förälder måste sitta mera hemma vid köksbordet och prata med sina barn, säger hon.
På Brönjaskolan jobbar årskurs 6 varje vecka med livskunskap och olika värdegrundsövningar.
- När det sker händelser utanför det som vi accepterar lyfter vi upp händelsen. Vi pratar om varför det blev så för att förhindra att det händer igen. Sävast har varit hårt drabbat av skadegörelse vilket säkert är en protest mot något. Nu har kommunen backat om en ungdomsgård igen för det saknas pengar. Frågan är vad som blir billigast?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!