Under söndagen i samband med att Friluftsfrämjandet i Sverige firar 125 år och Mulle firar sin 60-årsdag hölls en mängd olika aktiviteter på Gruvberget i Boden, allt från matlagning, till geocashing, Mullelopp och Mullestig.
På plats fanns även svampkonsulenten Roger Eliasson från Studiefrämjandet som berättade om svampar för barn och föräldrar.
– Det är ju inte så lätt. Jag brukar säga att kantareller och Karl Johan Svamp går bra. För dessa svampar är lätta att känna igen, säger Roger Eliasson.
I våras hade friluftsfrämjandet drygt 70 barn i olika grupper för barn från noll till tio år under våren. I höst är det tredje gången vi kör grupperna Knopp, Knytt, Skogsmulle och Strövare.
De äldsta barnen som Bosse Lindgren och Erika Forsgren är ledare för har fått laga mat över öppen eld. I år är elva barn med, mest tjejer.
– Barnen som kallas Strövare har gjort upp elden och sedan hackat och skalat det som sedan finns i grytan. Vi bjuder på korvsoppa i dag, säger Bosse Lindgren, när han slevar upp soppan.
Han tycker just ålderklassen sju till tio år, som han är ledare för, är lätta att sysselsätta.
– De äldre barnen är intresserade av det mesta. Det är inga problem att få dem att göra saker. Första dagen i dag har alla barnen fått tala om vad de heter och bekantat sig med varandra. Då känner de sig trygga vilket är viktigt. Själv tycker jag det är magiskt få tillbringa några timmar med barnen och lära dem mer om naturen, säger Bosse Lindgren.
Sedan tidigare finns en lägerplats längre in i skogen från Gruvbergets kursgård som de kommer att vara mycket på.
– Dit ska vi gå nästa gång och se om vi kan hitta lite mossa och lava. De ska också få lära sig att använda kniv och att göra upp en eld. Det är alltid lite tjorvigt när barnen ska tända en tändsticka. De brukar släppa den och då är det bra det är säkert. Vi har byggt lite vindskydd tidigare och nu ska vi bygga lite kojor. Det gillar barnen, säger Bosse Lindgren.
Han tror också att gruppen ska få pröva på en storfavorit som kördes förra hösten. Då fick barnen ta med en burk hemifrån.
– Vi hade ett stormkök med oss ut i skogen. Barnen fick plocka lingon och sedan kokade vi sylt på stormköket. Alla fick med en lingonsyltburk hem.
– En pojke var så nöjd. Han berättade att han ätit gröt en vecka för han hade egen sylt.